Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μεγάλη ένταση και οργή στην συζήτηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Πολυδρόσου

                            
Μέσα σε ένταση πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Πολυδρόσου.
Αισθητή η απουσία τόσο του Δημάρχου Δελφών και της καθ’ύλην αρμόδιας Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Δελφών, όσο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, καθώς και των επαγγελματιών της Πολυδρόσου.
Από τους φορείς μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Μανανάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Μολιώτης, ο τ. Δήμαρχος Παρνασσού και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δελφών Δημήτριος Τζιβάρας, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Αλέξανδρος Βαλάσκας και  ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Δελφών  Παναγιώτης Μέγγος, οι οποίοι έκαναν προτάσεις για ανάπτυξη που να προσελκύει επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Πολυδρόσου Ευστάθιος Πιπέρας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Πολυδρόσου για τουριστική ανάπτυξη, έκανε παραινέσεις για επενδύσεις σ’ένα Brand Name  με διεθνή αναγνώριση που διαθέτει στην επικράτειά του τα ΚΕΛΛΑΡΙΑ του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, με τον πιο κοντινό σε απόσταση οικισμό, της Άνω Πολυδρόσου μέρος του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια, πλούσιο φυσικό κάλλος σε συνδυασμό με τη μοναδική χλωρίδα του Παρνασσού.  
Παράλληλα, εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι διοργανώθηκε στην Ιτέα η ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού δίχως τη συμμετοχή και την δυνατότητα έκφρασης των ανθρώπων που ασχολούνται πραγματικά με το αντικείμενο και βιώνουν καθημερινά τα προβλήματά του, διαστρεβλώνοντας έτσι την βασική ιδέα της τουριστικής πολιτικής που ακολουθεί ο Δήμος μας. Όταν μάλιστα βλέπουμε ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχει η πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου και όταν αυτές τις ημέρες πλανάτε στον αέρα η φήμη για δημιουργία συλλόγου με στόχο την απορρόφηση κοινοτικών επιδοτήσεων, εμείς σας λέμε ότι ο Σύλλογος μας υπάρχει, όπως και πολλοί άλλοι. 
Απευθυνόμενος στην Βουλευτή, επεσήμανε ότι ξεκινά η υλοποίηση του έργου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αλλά θα θέλαμε ο εκσυγχρονισμός να συνεχιστεί και στη 2η φάση του έργου για τη δημιουργία υποδομών με σκοπό την αυτοτέλεια του Κέντρου σε ενέργεια και ύδρευση. Τόνισε δε ότι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η αύξηση των καυσίμων και του ΦΠΑ.
Αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώτα Γαζή, για το πρόγραμμα εκχιονισμού το φετινό δύσκολο χειμώνα, της ζήτησε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να περατωθεί ο δρόμος προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Καθώς και να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Τουριστική προβολή της Περιφέρεια Στ. Ελλάδας η Πολύδροσος γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής μας μέσω του διαδυκτίου αφού αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης για ταξίδια και τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Μολιώτης με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Συλλόγου για να εκθέσει τις απόψεις του σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα για τον τόπο μας όπως είναι «Η τουριστική ανάπτυξη Πολυδρόσου – Χ. Κ. Παρνασσού».
Χαρακτηριστικά είπε: ΄΄Η πρωτοβουλία του Συλλόγου σας, σε εποχή κρίσης για τη χώρα με τα προβλήματα που έχει σωρεύσει στις επιχειρήσεις σας, αναδεικνύει την αγωνία σας για την επιβίωση  σας και την ανησυχία για το μέλλον σας.
Η Κοινότητα Πολυδρόσου, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι πληθυσμιακά η 6η κωμόπολη του Νομού Φωκίδας και του Δήμου Δελφών. Είναι η 2η κατά σειρά Τοπική Κοινότητα μετά το Γαλαξίδι. Παρόλα αυτά είναι παραμελημένη και αποκομμένη από τις εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα σε υποδομές και έργα ανάπτυξης, γι αυτό παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα. Τι έφταιξε; Οι απελθούσες Δημοτικές Αρχές με την αδιαφορία τους; Η Κεντρική Πολιτική και Αυτοδιοικητική Ηγεσία για τον παραγκωνισμό μας; Πάντως ό,τι έγινε στον Τουριστικό Τομέα – ιδίως στους τομείς των ξενοδοχείων και εστίασης – έγινε μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία των Σουβαλιωτών που επένδυσαν στο σκοπό αυτό. Σε αυτούς ανήκει ο έπαινος και αυτοί χρήζουν κάθε στήριξης.
Α. Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Πολυδρόσου διέρχεται μέσα από 3 δρόμους:

  1. Αξιοποίηση -  Εκμετάλλευση της βορινής πλευράς του Παρνασσού:
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που η φύση απλόχερα μας χάρισε φυσικό κάλλος. Βρισκόμαστε δίπλα σε έναν από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς. Στην περιοχή αυτή μπορούμε να αναπτύξουμε ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού: πεζοπορία – ορειβασία – ποδήλατο βουνού – κέντρα άθλησης – κατασκηνώσεις κλπ. Προς αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να κατευθύνονται τα προγράμματά μας για την ανάπτυξη της περιοχής.

  1. Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού «Κελλάρια»:
Είναι ο χώρος του πιο μαζικού χειμερινού τουρισμού, δραστηριότητα στην οποία η Κοινότητά μας έχει στηρίξει κατά μεγάλο μέρος την τουριστική της ανάπτυξη. Η επιχείρηση της ΕΤΑ αν και ζημιογόνα λογιστικά, προσφέρει πολλαπλά έσοδα στους Παραπαρνάσσιους Δήμους και στο Κράτος.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρέπει αρχικά να εξασφαλίσει τις ανάλογες αδειοδοτήσεις. Πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί, επισπεύδοντας το πρόγραμμα αναβάθμισης των αναβατήρων του ύψους 17 εκατομ. ευρώ. Είναι ανάγκη να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στους 12 μήνες του χρόνου, για να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια και αυτονόμηση. Πρέπει να εξετάσει την τιμολογιακή του πολιτική σε πιο ορθολογική βάση, γατί οι υπηρεσίες του είναι πολύ ακριβές. Κομβικό σημείο είναι η ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.  
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το Χ. Κ. στα «Κελλάρια» λειτουργεί σε περιοχή ευθύνης της Κοινότητας Πολυδρόσου και κατ’ επέκταση του Δήμου Δελφών, μετά την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι ότι το Κέντρο δεν είναι «Χ.Κ. Αράχοβας» αλλά « Χ.Κ. Παρνασσού».
Με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου έχουμε ζητήσει ο Δήμος Δελφών να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την κοινοποίηση της παραπάνω Δικαστικής Απόφασης, την οριοθέτηση της περιοχής και την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών που μας ανήκουν.
Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο να αναδείξει το χειμερινό τουρισμό και το Χ.Κ. Παρνασσού  σαν 3ο πόλο ανάπτυξης του Δήμου Δελφών μετά το Θαλάσσιο  και τον Αρχαιολογικό τουρισμό.   

  1. Οικιστική ανάπτυξη:
Η ανάπτυξη εξοχικών – παραθεριστικών κατοικιών την τελευταία 10ετία υπήρξε ο μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Σήμερα παρουσιάζει σημαντική κάμψη λόγω της κρίσης. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες πρέπει να επιταχυνθεί το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), να γίνει εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης Πολυδρόσου και να οριοθετηθεί  ο οικισμός Άνω Πολυδρόσου.
Σημαντικός δυσμενής παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση είναι ο 
καθορισμός των αντικειμενικών αξιών της περιοχής, οι οποίες ανέρχονται στα
1500 € το μέτρο, χωρίς μάλιστα διάκριση κατά ζώνες. Γι αυτό θέλουμε να
καλέσουμε την Πολιτική Ηγεσία που παραβρίσκεται να βοηθήσει άμεσα στην
επανεξέταση των αξιών αυτών. Προς τούτο υπάρχει και ομόφωνη απόφαση 
του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών. Στην περίπτωση που δε
μειωθούν οι τιμές, η σχετική απόφαση του Υπουργείου των  Οικονομικών
μπορεί να γίνει η ταφόπλακα στην οικιστική ανάπτυξη της Δημοτικής
Ενότητας Παρνασσού.

Β. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

  1. Βελτίωση υποδομών:
Προγραμματισμός των αναγκαίων έργων όπως αυτά περιγράφονται στις προτάσεις μας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δ. Δελφών και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας, που από κοινού Τοπικό Συμβούλιο και Φορείς έχουμε συναποφασίσει.
Σημαντικά έργα για τον τουρισμό κατά προτεραιότητα είναι:  αναγκαία έργα ύδρευσης, η ανάπλαση του κέντρου, η δημιουργία parking, η συντήρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επέκταση των δικτύων αποχέτευσης και το έργο του ΒΙΟΚΑ, γιατί η άναρχη δόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις με μη στεγανούς βόθρους πλησίον των πηγών και η παροχέτευση των λυμάτων στο Βοιωτικό Κηφισό εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας κ. Αντιπεριφερειάρχη αναμένουμε την Β’ φάση κατασκευής του δρόμου από Άνω Πολύδροσο μέχρι Χ. Κ. Παρνασσού και τη βελτίωση του οδικού δικτύου από Πολύδροσο μέχρι Σ.Σ. Λιλαίας.

  1. Πηγές χρηματοδότησης:
ΕΣΠΑ – ΠΑΜΦΩΚΙΣ – Επιχ. Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς 2007-2013 (Άξονας 5 Αειφόρος ανάπτυξη) – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΣΑΤΑ 2012.

  1. Τουριστική παιδεία επαγγελματιών:
Είναι αναγκαία η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, γιατί είναι σε χαμηλό επίπεδο. Πρέπει παράλληλα να μειωθούν οι τιμές γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι τιμές Αθηνών.
Για τα παραπάνω φρονούμε ότι πρέπει ο Σύλλογός σας να διοργανώσει σεμινάρια και ειδικές ημερίδες.

  1. Διοργάνωση πολιτιστικών – αθλητικών εκδηλώσεων:
Να συνδράμετε εθελοντικά και οικονομικά τις πάγιες εκδηλώσεις της Κοινότητας, οι οποίες αναδεικνύουν τις τοπικές μας παραδόσεις. Να βοηθήσετε στην καθιέρωση των αγώνων ποδηλάτου βουνού μετά την πρώτη περσινή επιτυχία του.

  1. Οργανωμένη διαφήμιση:
Στον τομέα αυτό υστερούμε σημαντικά. Δεν επαρκεί η ιστοσελίδα του Συλλόγου σας. Χρειάζεται διαφήμιση σε όλα τα μέσα, ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο. Στην προσπάθεια μας μπορεί να μας βοηθήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το συγκεκριμένο πρόγραμμά της.
Τελειώνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πολυδρόσου θα είναι κοντά σας για οποιοδήποτε θέμα, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα.΄΄

Ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Μανανάς τόνισε ότι ο τρόπος προσέγγισης δεν είναι σωστός και είναι χωρίς αποτέλεσμα, αφού χρειάζεται πρόγραμμα και προτάσεις.

Η Αντιπεριφεριάρχης Γιώτα Γαζή έδωσε έμφαση στον χωροταξικό σχεδιασμό και στη δημιουργία φορέα. Για το δρόμο προς το Χιονοδρομικό τόνισε πως το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων…αλλά δεν υπάρχουν χρήματα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Αλ. Παπαθανασίου απαίτησε από την Βουλευτή, να αποχωρήσει ζητώντας συγχρόνως συγνώμη, αφού η πολιτική που στηρίζει είναι καταστροφική για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας.

«Άναψαν» τα αίματα  όταν το λόγο πήρε η Βουλευτής του Νομού Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, η οποία μιλώντας για τουριστική προβολή, αθλητικές δραστηριότητες, δεν απαντούσε στα ερωτήματα αρκετών κατοίκων, που τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εσωτερικός τουρισμός με μισθούς Βουλγαρίας, αβάσταχτους φόρους και χαράτσια και γενικά με αυξημένο κόστος επιβίωσης.
Τελικά διέκοψε την ομιλία της αφού πολίτες που πήραν το λόγο τόνισαν πως με την πολιτική που ακολουθείται, την μείωση μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις σε όλους τους τομείς και κυρίως στα καύσιμα, την ανεργία, ο κλάδος των επαγγελματιών με μαθηματική ακρίβεια οδηγείτε στην καταστροφή.

Μετά από τις έντονες αντεγκλήσεις η ανοιχτή συζήτηση έλαβε τέλος, τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα και η τουριστική ανάπτυξη της Πολυδρόσου αφέθηκε στα χέρια του Θεού.
Άλλωστε όπως λέει ο Ανδρέας Κάλβος: «O Θεός βοηθεί δικαίους αγώνας που κινεί ο πάτριος έρως».






Δεν υπάρχουν σχόλια: