Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Χωρίς “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” η Φωκίδα 11 “ΓΑΛΑΖΙΕΣ” στην Περιφέρεια Στερεάς

Στις ακτές της ξεχασμένης από τον Καλλικρατικό Δήμο Δελφών, Φωκίδας, δεν θα κυματίσει το φετινό καλοκαίρι καμία «Γαλάζια Σημαία», αφού δεν βραβεύτηκε καμία ακτή.
Το ΄΄χτύπημα΄΄ ήρθε και φέτος για την περιοχή μας όταν στην αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Επιτροπής Προστασίας της Φύσης δεν έφτασε η υποψηφιότητα από το Δήμο μας.
Το πάθημα φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για τους αυτοδιοικητικούς και φέτος καμία ακτή δεν έχει καμία ΄΄Γαλάζια Σημαία΄΄, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής…Έχουμε όμως και Μαρίνα Ιτέας που…κόστισε 4δις.
Κι αυτό γιατί, εμείς εδώ μπορεί να γνωρίζουμε ότι οι παραλίες και οι θάλασσες μας είναι από τις καθαρότερες και τις ωραιότερες στη χώρα...δε συμβαίνει όμως το ίδιο και αλλού.Εκεί που με μεγαλόπνοα προγράμματα τουριστικής προβολής αξίας εκατομμυρίων ευρώ πηγαίνουμε ως φορείς του τόπου προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρισμό.
Εκεί που με μεγαλόπνοα προγράμματα ανάπτυξης, στρεφόμαστε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα μερίδιο από τον τουρισμό "πολυτελείας".
Είναι λοιπόν γνωστό σε μας και μόνο (;) ότι οι παραλίες μας είναι πανέμορφες και πεντακάθαρες.
Το άγνωστο για εμάς είναι εάν ο Δήμος που υποβάλλει τις υποψηφιότητες για τις γαλάζιες σημαίες, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις απαιτήσεις οργάνωσης που το πρόγραμμα θέτει: Ναυαγοσώστες, ιατρεία, χώρους υγιεινής...
Και καταγράφεται ως ένα ακόμα "έλλειμμα" στόχευσης, οργάνωσης ή ΄΄στοχευμένης ανοργανωσιάς΄΄  για το Δήμο και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του, που διαθέτει παχυλά κονδύλια (110.700 ευρώ) για τουριστική προβολή και διαφήμιση του Δήμου και δεν μπόρεσε να διαθέσει μερικές -λίγες χιλιάδες ευρώ- για την στοιχειώδη και ούτως ή άλλως οφειλόμενη οργάνωση των ακτών μας.
Το κόστος άλλωστε ήταν τόσο...όσο ένα ταξίδι στο Tivoli  ή στις Βρυξέλλες για να προσελκύσουμε τουρισμό...
Τόσες θαυμάσιες παραλίες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Φωκίδας και ο Δήμαρχος ασχολήθηκε μόνο με την έκδοση τουριστικών οδηγών στην Ελληνική, Αγγλική, Γερμανική και Ρωσική γλώσσα, εύχρηστων χαρτών του Δήμου, εντύπων, φυλλαδίων, λευκωμάτων, δημιουργία website ακόμη και  εφαρμογή για Smartphones για την ΄΄προβολή΄΄…ποίου άραγε;…

Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις Ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Στη Στερεά Ελλάδα “Γαλάζιες Σημαίες” πήραν:

Ø    ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8]

               Δήμος Στυλίδας

                    Γλύφα

               Δήμος Μώλου  - Αγ. Κωνσταντίνου

                  Καμένα Βούρλα/Γαλήνη

              Δήμος Λοκρών

                 Σκάλα Αταλάντης

                 Τραγάνα

                Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή

               Λιβανάτες 2/Σχοινιάς

              Λιβρίχιο

              Σουβάλα

Ø      ΕΥΒΟΙΑ [2]

         Δήμος Χαλκιδέων

           Αλυκές Δροσιάς

         Δήμος Ερέτριας

           Ερέτρια 3

Ø      ΒΟΙΩΤΙΑ [2]

         Δήμος Τανάγρας

          Πλάκα Δηλεσίου

         Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας

           Άγιος Ισίδωρος

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
·         Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
·         Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
·         Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
·         Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
·         Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
·         Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
·         Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
·         Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
·         Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
·         Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
·         Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
·         Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
·         Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
·         Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.
Εφημερίς ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

για ποιο λογο να παρει γαλαζια σημαια για να ειναι ενα (εστω και μικρο) πλεονεκτημα τουριστικο, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.