Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Για έγκριση στο Κ.Α.Σ. η μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» κατέθεσε σήμερα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού τη μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών και έτσι ανοίγει ο δρόμος ένταξης του στο ΕΣΠΑ.
Η μελέτη θα εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προσεχή του Συνεδρίαση. Ήδη έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. η προμελέτη του έργου, η οποία είχε βασιστεί στην επιστημονική έρευνα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παγκοσμίου φήμης. Η μελέτη ύψους 100.000€ περίπου είχε χρηματοδοτηθεί από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρόεδρος του οποίου είναι ο τ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος. Τα χρήματα της μελέτης προς το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ήταν δωρεά των Αφων Τούλας και Θεοδώρας Ανδριοπούλου.
Στις αρχές Σεπτέμβρη έγινε στους Δελφούς και η γενική συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» που συμμετείχα περίπου 500 μέλη, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
Στόχος της μελέτης είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και η συγκράτησή του με επιχωματώσεις, καθώς και η συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται. Θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά την διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια παρά μόνο όπου είναι απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: