Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΚΙΡΡΑΣ

Η αρχή του…τέλους (;!)
Εφημερίς ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄- 28 Μαίου 2012, Αρ.Φυλ. 2002
Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών παρέλαβε, τη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έτοιμη από τον πρώην Δήμο Ιτέας, εγκεκριμένη με διευθύνουσα αρχή την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μελετητή το ιδιωτικό γραφείο μελετών Φράγκου - ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε., με επίβλεψη από την τότε ΤΥΔΚ του Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας και προεντεταγμένο το έργο στο ΕΣΠΑ.

Μόλις ανέλαβε ο Δήμος Δελφών και χωρίς να χάσει χρόνο, απένταξε το έργο στην πρώτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. 5 Ιανουαρίου 2011 από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, που έτρεχε μαζί με το Δήμο Ιτέας, με το σκεπτικό ότι υπάρχει πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία στο Δήμο Δελφών η οποία μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο μόνη της. Έτσι το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 στις 24 Ιουνίου 2011 με την αριθ. απόφαση 16934. Η διαδικασία της ένταξης του έργου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011.
Μια μελέτη με τρία υποέργα:
α) Τεχνικό Σύμβουλο
β) ολοκλήρωση Αποχετευτικού δικτύου Κίρρας Β΄ Φάση
γ) Βιολογικός Ιτέας,
και με συνολικό προϋπολογισμό 2.830.000 ευρώ.
Κατά την πρώτη δημοπράτηση για τον Τεχνικό Σύμβουλο και μετά την ανάθεση του γραφείου Φράγκου - ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. υπήρξαν ενστάσεις με αποτέλεσμα την επαναδημοπράτηση του έργου.
Ακολούθησε η δημοπράτηση για το Αποχετευτικό Κίρρας Β΄ Φάση με καταλυτική ορισθείσα ημερομηνία δημοπράτησης την 22 Μαΐου 2012. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών στις 15 Μαΐου 2012, επιχείρηση επιτόπια χωροθέτηση του έργου, όπου ανακάλυψε σφάλματα στην περιγραφή της απεικόνισης της μελέτης, τα οποία αδυνατούσε να ερμηνεύσει διότι υπήρχε λάθος στην αποτύπωση της θέσης του αντλιοστασίου και επικάλυψη αγωγών που ήδη είχαν κατασκευαστεί.  
Στη συνέχεια και σε συνεννόηση  με το ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε να ακυρωθεί και η δεύτερη μελέτη.
Ήδη θα επαναληφθούν οι δημοπρασίες εκ νέου, τόσο για τον Τεχνικό Σύμβουλο όσο και για την μελέτη του Αποχετευτικού Κίρρας Β΄ Φάση!!!!
Όσο για το τρίτο υποέργο ΄΄Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Ιτέας΄΄ δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη.
Κατά την εκτίμησή μας και σύμφωνα με την απλή λογική εάν ξεκινήσουν νέες μελέτες απαιτούνται κατ’ελάχιστο 6 με 12 μήνες. Θα ακολουθήσει ένα διάστημα έγκρισης της μελέτης από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και μετά η δημοπράτηση του έργου.
Άρα μιλάμε για ένα διάστημα 12 μηνών.
Ερωτούμε: Το έργο ήτανε ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το προλαβαίνουμε, διότι εάν συμβεί το να εκπονηθεί νέα μελέτη και να δημοπρατηθεί απ’την αρχή, από πού θα προκύψει η χρηματοδότηση; Με δεδομένη την οικονομική ανεπάρκεια του Δήμου θα θέλαμε να μάθουμε, τι πρέπει να πει ο Δήμος στους πολίτες;
Εμείς θα μπορούσαμε να πούμε:
΄΄Καὶ ἀκαρτέρει καὶ ἀκαρτέρει
φιλελεύθερη λαλιά,
ἕνα ἐκτύπαε τ' ἄλλο χέρι
ἀπὸ τὴν ἀπελπισιά
΄΄!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: