Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κ.κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη …
Λίγο πριν τις 4.30 μ.μ. ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος από τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα προβεί σε σχετική δήλωση μόλις φθάσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο κομμάτων, κυρίως, στον τομέα της οικονομικής πολιτικής.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της μικρής εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να οριστικοποιηθεί η θέση του κόμματος στις προτάσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος είναι σε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ενώ η συνάντηση με την γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν θα πραγματοποιηθεί διότι δεν κρίθηκε απαραίτητη.
Ο κ. Βενιζέλος στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όσες δυνάμεις πιστεύουν στο ευρώ ανεξαρτήτως της θέσης που έχουν πάρει απέναντι στο μνημόνιο, ώστε η κυβέρνηση να έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση.
Απέκλεισε δηλαδή μια κυβέρνηση του δικομματισμού, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει δυνατότητα να σχηματιστεί με βάση τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα παρουσιάσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σαμαρά μια ολοκληρωμένη πρόταση ως βάση για μια προγραμματική σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων.
Ορισμένα μέλη της μικρής εκλογικής επιτροπής θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να μπει καθόλου στη συζήτηση για μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι δεύτερο κόμμα.
Θεωρούν έτσι ότι θα αναγκάσουν τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στα μεγάλα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο και την επόμενη αναμέτρηση.
Ωστόσο, στο ΠαΣοΚ υπάρχει ένα παγωμένο κλίμα καθώς τα ποσοστά που έλαβε από την κάλπη απέχουν πολύ από το 20 – 22% που ανέμεναν, η νεολαία τους γύρισε κυριολεκτικά την πλάτη ενώ οι μεγάλες ηλικίες έμειναν στο σπίτι τους.
Ο τρόπος που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο κ. Βενιζέλος θα κρίνει και την επιβίωση του κόμματος, το οποίο όπως είναι φανερό έφτασε σε μια ιστορική καμπή και θα κριθεί η επιβίωση του.
Η εκλογική μάχη της Κυριακής αποδείχτηκε βατερλώ για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν εκλέγει βουλευτή σε 19 από τις συνολικά 56 περιφέρειες της χώρας. Χωρίς εκπροσώπηση μένει το ΠΑΣΟΚ στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες.
Πρωτοκλασάτα στελέχη και μέλη της κυβέρνησης έμειναν εκτός Βουλής: Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Π. Ευθυμίου, Ι. Ραγκούσης , Π. Γερουλάνος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης, Δ. Ρέππας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Κ. Καρτάλης, Ι, Μαγκριώτης,Φ. Πετσάλνικος, Τ. Χυτήρης κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά μέλη της μικρής εκλογικής επιτροπής δεν είναι πλέον βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: