Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε…


Η μόνη περίπτωση που δεν μας αρέσει να επιβεβαιωνόμαστε είναι οι καταστάσεις που ακουμπούν τον τόπο και το κοινό καλό.
Δυστυχώς, και οι δύο τομείς αποδεικνύεται ότι με συνυφασμένες και ίσως επιπόλαιες δράσεις υποβαθμίζονται.
Αναφερόμαστε στο γνωστό πλέον –και όχι με ευχάριστο τρόπο– έργο:
“ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΙΡΡΑΣ –ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ που αναλύεται στα υποέργα:   1) Ολοκλήρωση Αποχετευτικού δικτύου Κίρρας»  1.414.500,00€
2) «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Ιτέας» 1.230.000,00€
3) Τεχνικός Σύμβουλος 135.300,00 €
4) Αρχαιολογική επίβλεψη 70.000,00 €


Δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό επισημαίναμε τις εξελίξεις και το αναπόφευκτο . Και πράγματι το έργο κινδυνεύει άμεσα να απενταχθεί  από το  ΕΣΠΑ  και παράλληλα να χαθεί για την Ιτέα και Κίρρα μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουν χρονίζουσες εκκρεμότητες  υποδομών  σε σχέση με τα περιβαλλοντικά τους προβλήματα ...Προσωπικά, τον περασμένο Φεβρουάριο είχα αναγκαστεί να καταγγείλω την Δημοτική Αρχή για  απίστευτες καθυστερήσεις, και  λανθασμένους χειρισμούς.
Είχα εντοπίσει τις αδυναμίες της διαδικασίας όταν  ο Δήμος Δελφών ως φυσικός κληρονόμος του πρώην Καποδιστριακού  Δήμου Ιτέας κλήθηκε να συνεχίσει και να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο που  είχε ωριμάσει από πλευράς μελετών από τον πρώην Δήμο  Ιτέας. Το έργο όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, είχε προενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είχε υπογραφεί και σύμβαση για την επίβλεψη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος  κ. Φουσέκης  από της πρώτες μέρες της δημοτικής θητείας του, επεδίωξε δια των Τεχνικών Υπηρεσιών να αναλάβει το έργο  και να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας  όσον αφορά  την επίβλεψη των έργων,  εκτιμώντας ότι ο νέος Δήμος έχει και την ικανότητα και την επάρκεια  να ανταποκριθεί.
Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν υπήρξε η διοικητική ικανότης  από την διοίκηση του Δήμου να φέρει σε πέρας το έργο και να το συνεχίσει.
Δεν θέλω να σταθώ για μία ακόμη φορά στις αλλεπάλληλες παλινωδίες, στους απίστευτους ερασιτεχνισμούς,  αλλά στις  διάφορες  σκοπιμότητες  που φαίνεται να οδηγούν το  έργο σε υψηλή επικινδυνότητα  για να απενταχθεί…οι οποίες βεβαίως  δεν μπορεί να μείνουν άκριτες.
Και λέω «υψηλή επικινδυνότητα» διότι  το έργο έλαβε οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο  2012 και από τότε έχει παρέλθει ένα έτος  και όλες οι  μέχρι τώρα ενέργειες και αποφάσεις έχουν ακυρωθεί:
Το έργο Τεχνικός Σύμβουλος  ακυρώθηκε αφού  οι όροι διακήρυξης δεν ήταν σωστοί και υπήρξε και  σωρεία παραβάσεων από την Τεχνική Διεύθυνση του Δήμου.
Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής  θα επαναδημοπρατηθεί αφού  διαπιστώθηκε ότι  ο Τεχνικός Σύμβουλος είναι άκρως απαραίτητος για την συνέχιση του έργου  (λόγω της πλήρους αδυναμίας του Δήμου  να τρέξει το έργο).
Για το έργο «Βιολογικός Ιτέας»  ούτε καν έχουν σταλεί τα τεύχη δημοπράτησης  στο Υπουργείο (διαχειριστική αρχή)  για προέγκριση  - βασική προϋπόθεση πριν την δημοπράτηση.
Το έργο «Αποχετευτικό Κίρρας»  ακυρώνεται για δεύτερη φορά!   Την πρώτη φορά  επειδή   οι  όροι  διακήρυξης  ήταν λάθος κα την δεύτερη επειδή  διαπιστώθηκε ότι:
1)    Οι όροι διακήρυξης ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Απριλίου 2012 και η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις  6 Απριλίου 2012.  Όπως είναι αυτονόητο οι όροι διακήρυξης προηγούνται πάντα της προκήρυξης.  Εάν συνεχιζόταν το έργο - Αυτό και Μόνο θα δημιουργούσε κατά την εξέλιξή του τεράστια προβλήματα όπως στάση πληρωμών και ακύρωσή του.
2)    Επίσης κατά την άποψη της Τεχνικής υπηρεσίας διαπιστώθηκαν σφάλματα  στην προμελέτη.  Σφάλματα τα οποία θα έθεταν σε περιπέτειες το έργο όπως ήταν η θέση του Αντλιοστασίου κλπ
3)    Ακόμη  διαπιστώθηκε  από την Τεχνική Υπηρεσία ότι διεξαγόταν  ένας διαγωνισμός  για έργο το οποίο ήταν ήδη κατασκευασμένο κατά  25 % .  Δηλαδή στην προμελέτη  για την κατασκευή του έργου περιλαμβάνονταν  ήδη κατασκευασμένα τμήματα…ποιος τα συμπεριέλαβε;
Εύλογα θα αναρωτηθεί  κανείς,   πως είναι δυνατόν ενώ είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός, και οι  υποψήφιοι ανάδοχοι να σπεύδουν να ενημερωθούν…τότε και μόνο τότε η τεχνική υπηρεσία να διαπιστώνει όλα αυτά τα λάθη.
Εάν αυτά που συμβαίνουν  δεν είναι απίστευτος ερασιτεχνισμός και ανικανότητα  τότε είναι κάτι άλλο;…
Εάν γνώριζαν το περιεχόμενο της προμελέτης και παρόλα αυτά άφηναν το έργο να εξελίσσεται φοβάμαι ότι αυτό σημαίνει δόλος με ότι αυτό συνεπάγεται…
Εάν δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της προμελέτης και το διαπίστωσαν  κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού αυτό σημαίνει  ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το έργο !!!
Και  τίθεται και το ερώτημα:  χωρίς  να γνωρίζουν το περιεχόμενο της προμελέτης,  τι είδους επίβλεψη θα έκαναν;
Ότι και να συμβαίνει,   είτε το ένα, είτε το άλλο,   ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ:   η διοίκηση του Δήμου  αποδεικνύεται επικίνδυνη  και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα και του ίδιου του Δήμου και των Δημοτών.
Ο δήμαρχος κ Ν. Φουσέκης στις αρχές Ιουλίου του 2011 είχε με δελτίο τύπου εξαγγέλει ότι ο  Δήμος Δελφών με συστηματική εργασία ολοκλήρωσε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και άρχισε άμεσα μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας τις διαδικασίες της άμεσης δημοπράτησής του. 
Με την ίδια μεθοδικότητα ο Δήμος Δελφών βρίσκεται προ της ένταξης και της δημοπράτησης έργων σε προγράμματα της Δ΄ προγραμματικής περιόδου ενέργειες που θα ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οπότε και θα εκδοθούν προς ενημέρωση και τα σχετικά Δελτία Τύπου.
Δυστυχώς όμως λόγω της ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ  του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής  φτάσαμε  στον υψηλότερο δείκτη απένταξης του έργου.
Επίσης σε απάντηση των καταγγελιών μου με δελτίο τύπου,  η δημοτική αρχή ανέφερε  ότι κινδυνολογώ και ότι προς  «άρση των ανακριβειών του δημοσιεύματος μου, της αποκατάστασης της αλήθειας καθώς και της πληρέστερης ενημέρωσης των αναγνωστών, αναφέρουν τα εξής»:
Η διαδικασία δημοπράτησης των βασικών υποέργων του έργου αυτού, δηλαδή του Υποέργου «Ολοκλήρωση αποχετευτικού Δικτύου Κίρρας» και του Υποέργου «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων επεξεργασίας Λυμάτων Ιτέας», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για το μεν πρώτο η διακήρυξη του έργου έχει ήδη αποσταλεί στις εφημερίδες,  για το δε δεύτερο εντός των ημερών αποστέλλεται για έγκριση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή. Ουδεμία σχέση έχει η εξέλιξη των διαδικασιών αυτών με την διαδικασία ανάδειξης Τεχνικού Συμβούλου του έργου ούτε βεβαίως αποτελεί προϋπόθεση η ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση των βασικών ανωτέρω δύο υποέργων του έργου. Επίσης παρόλη την εκτεταμένη κινδυνολογία του Δημοτικού Συμβούλου στο δημοσίευμά του, ουδείς κίνδυνος υφίσταται για απένταξη του έργου.
Και μετά από όλα αυτά, ήρθε η εξέλιξη :
Για το μεν πρώτο,  δηλαδή το Αποχετευτικό Κίρρας,  η διακήρυξη του έργου που έχει ήδη αποσταλεί στις εφημερίδες,   ακυρώθηκε λόγω των προαναφερθέντων αιτιών.
Για το δεύτερο,  δηλαδή τον Βιολογικό Ιτέας,  δεν έχουν αποστείλει ούτε καν τα  τεύχη δημοπράτησης στην διαχειριστική αρχή!...
Για δε  την διαδικασία ανάδειξης του Τεχνικού συμβούλου την οποία δεν θεωρούσαν απαραίτητη προϋπόθεση και αναγκαία,  σήμερα την θεωρούν άκρως απαραίτητη λόγω της ιδίας των ανικανότητας ...
Τέλος ο κίνδυνος απένταξης του έργου είναι περισσότερο από ορατός σύμφωνα με διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.
Θα προτιμούσαμε να είχαμε διαψευσθεί με κάθε τρόπο παρά να κινδυνεύει το έργο.
Η  δημοτική αρχή έχει βαλθεί να μας  εκπαιδεύσει με τον καλύτερο τρόπο ώστε να είμαστε δύσπιστοι στις προθέσεις κι ανθεκτικοί στις κακοτοπιές.
Οφείλουν να αντιληφθούν όμως ότι έχει γίνει πλέον συνείδηση και δική μας αλλά και των πολιτών ότι δεν υφίσταται άλλοθι στην ανικανότητα, στην σκοπιμότητα και στην αυθαιρεσία.
Αρκετά έχουμε χάσει, πολλά έχουμε στερηθεί και περισσότερα έχουμε πληρώσει εξ αιτίας της ανικανότητας - των προσωπικών σκοπιμοτήτων και των προσωπικών  επιλογών.
Και περισσότερα απ΄ όλους έχει χάσει και συνεχίζει να χάνει ο τόπος… Ως πότε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: