Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τα σχέδια της κεντροαριστερής πολυκατοικίας

Την απαρχή ριζικών αλλαγών στην πολιτική γεωγραφία της χώρας παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα
 

Κι αυτό γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα και οι συσχετισμοί δυνάμεων -έτσι όπως διαμορφώθηκαν- επανακαθορίζουν τα δύο κυρίαρχα κέντρα, τοποθετώντας το ένα στην κεντροδεξιά με ηγέτιδα δύναμη την ΝΔ και το άλλο στην κεντροαριστερά με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένες αυτόνομες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα και όσον αφορά τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αυτομάτως λαμβάνει τον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή και του βασικού αντιπάλου του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κεντροδεξιάς.


Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρεί με προσεκτικές κινήσεις -προκειμένου να μην προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις– να δημιουργήσει μια ομάδα κρούσης της οποίας τα χαρακτηριστικά θα συγκλίνουν περισσότερο προς το κέντρο παρά προς την αριστερά.
Η επιλογή των προσώπων γίνεται τόσο από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον χώρο των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες , επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απομονωθούν οι ακραίες φωνές και να προωθηθούν στελέχη με σαφείς φιλοευρωπαϊκές θέσεις.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και το ότι το τελευταίο διάστημα στελέχη όπως οι κ.κ. Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης έχουν παροπλιστεί, ενώ άλλοι, όπως οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν δημόσια το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματος.
Πέραν τούτων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει νέες συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός άλλωστε ότι οι δύο πρώτες θέσεις σε σταυρούς στη Β' Αθήνας καταλήφθηκαν από τους «πασοκογενείς» Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτη Κουρουμπλή επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την κυρία Λούκα Κατσέλη προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας .
Πέραν όμως των όσων γίνονται εντός συνόρων ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται έξω από αυτά.
Κυρίως, όσα γίνονται στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ το οποίο αναζητά την κεντροαριστερή του ταυτότητα.
Αυτή την στιγμή και πιθανότατα και έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν αναμένεται να αλλάξουν.
Όμως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα μιλήσει την ώρα που πρέπει. Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι στην Ιπποκράτους ήδη αρχίζουν οι πρώτες φωνές που μιλούν για την αναγκαιότητα μιας πλήρους αναμόρφωσης του κόμματος δίχως να εξαιρείται η κορυφή.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: