Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έρχεται και η περαίωση-εξπρές!

Με διαδικασίες εξπρές και συνοπτικούς ελέγχους ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου, με κλείσιμο των ανεξέλεγκτων υποθέσεων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η περαίωση-εξπρές θα αφορά την περίοδο από το 2000-2009.
Με την τελευταία περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει έξτρα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αν και σήμερα ο πήχης θα πρέπει να τεθεί σαφώς χαμηλότερα.
Την ώρα που η τρόικα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τις κάνουλες της χρηματοδότησης πριν από τον Σεπτέμβριο, ανοίγει ο δρόμος και για τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες σε Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής και έγκριση από επιτροπή η οποία αποτελείται από το Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Γενικό Διευθυντή Φορολογίας και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, βάσει των εξής ειδικών κριτηρίων:


- Λήψη ή έκδοση πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων, συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες και περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψαν παραβάσεις του άρθρου 39 και 39Α του Ν. 2238/1994 (transfer pricing), στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εσωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων, μη έκδοση Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης από τους Νόμιμους Ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία, αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους δόθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν και περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων του ν. 3693/2008 από τους Νομίμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
- Άσκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
- Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από 70% του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.
- Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: