Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τσεκούρι στις δαπάνες της Υγείας από την τρόικα!

Νέο «τσεκούρι» στις δαπάνες του Τομέα Υγείας θα ρίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να συμμαζέψει τον προϋπολογισμό, όπως ακριβώς ζητά η τρόικα.
Για το λόγο αυτό, οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ήταν τα κύρια θέματα τα οποία συζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με το κλιμάκιο της τρόικα, με στόχο την περιστολή των δαπανών στο χώρο της Υγείας.
Για να επιτευχθεί η πολυσυζητημένη μείωση των δαπανών στην Υγεία, το υπουργείο σχεδιάζει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο συγχωνεύσεων κλινικών, την επέκταση της χρήσης γενοσήμων και της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας σε όλες τις κατηγορίες, καθώς και να ζητήσει μεγαλύτερες «εκπτώσεις» από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με το λεγόμενο clow back.
Ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της τρόικα, δήλωσε ότι «Αποτελούν προτεραιότητά μας η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας. Συζητήσαμε με ειλικρίνεια, με επίκεντρο τους στόχους τους οποίους καλούμεθα να επιτύχουμε. Όπως γνωρίζετε, αξιοποιούμε το σύνολο των εργαλείων πολιτικής τα οποία έχουν νομοθετηθεί. Χρειάζεται να σημειώσω ότι η συνειδητοποίηση των κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα, επιβάλλει την αλλαγή νοοτροπίας όλων, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα στο έργο μας».
Ωστόσο, πληροφορίες του Ιατρικού τύπου, λένε για συγχωνεύσεις 661 νοσοκομειακών τμημάτων και κλινικών μέχρι το τέλος του 2012 ενώ θα ψαλιδιστούν ακόμη περισσότερο τα 2,88 δις της δαπάνης (ο στόχος είναι να φτάσει στο 2,1 δις ευρώ), θα κοπεί ο ΦΠΑ και θα ζητηθούν νέες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω των rebate και clow back. Το ποσό του clow back για τους 4 πρώτους μήνες του έτους υπολογίζεται στα 156 εκατ. ευρώ, ενώ το rebate των δύο πρώτων μηνών σε 10 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το κούρεμα των δαπανών στην Υγεία θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα τόσα για το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: