Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Δύο κρούσματα ελονοσίας στην Αττική


Δύο τα κρούσματα ελονοσίας στην Αττική και μάλιστα σε Έλληνες οι οποίοι δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος εντοπίσθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά από την Έδρα Παρασιτικών και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σύμφωνα με την iatrikostypos, το πρώτο εντοπίσθηκε σε άνδρα 78 ετών στις 18 Ιουνίου το οποίο δηλώθηκε στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τη διερεύνηση του κρούσματος προέκυψε ότι ο ασθενής διαμένει μόνιμα στο Μενίδι Αττικής, αλλά πιθανότατα να νόσησε από την περιοχή του Μαραθώνα, στην οποία έχει εξοχικό και πηγαίνει συχνότατα.
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Μαραθώνα όπου εξέτασε Έλληνες και ξένους κατοίκους. Συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Ιουνίου πραγματοποίησε επισκέψεις σε 91 σπίτια και εξέτασε για πυρετό συνολικά 163 άτομα, από τα οποία 140 ήταν Έλληνες, 16 άτομα μετανάστες από την Ινδία, 3 από το Πακιστάν και 4 από την Αλβανία.
Στο μεταξύ όμως ένα ακόμα κρούσμα εντοπίσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, επίσης σε Έλληνα ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει σε ύποπτες περιοχές.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΟ και στις δύο περιπτώσεις ελονοσίας χορήγησαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και οι ασθενείς δε χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.
Ωστόσο οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προετοιμασμένοι γιατί περίμεναν κρούσματα Ελονοσίας και φέτος το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: