Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Με επιτυχία ΄΄στέφθηκαν΄΄ τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2012


Αέρας φρεσκάδας φύσηξε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τα φετινά ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ που διεξήχθησαν στην Αγία Ευθυμία από 28 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου 2012. Θεσμός πια αφού αυτή είναι η 18η συνεχής παρουσία τους.  Διοργανωτής Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ με τον πρόεδρο Σπύρο Κυριάκη να είναι η ψυχή της διοργάνωσης, πανταχού παρών. Όπως πάντα με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους αλλά και για κάθε γούστο. Με αποτέλεσμα η Αγ. Ευθυμία να μετατρέπεται σε χώρο πολιτιστικής συνάντησης και να προβάλλεται πανελλαδικά.
Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον Γιάννη Σκαρίμπα στις 28 Ιουλίου, ήταν πολλά υποσχόμενη…και τελικά δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας. Με συντονιστή τον ποιητή και εκδότη του περιοδικού “Οροπέδιο” Δημ. Κανελλόπουλο και με αρκετούς ομιλητές η βραδιά μόνο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι. Κάνοντας αρχή η Κ. Κωστίου-Επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πατρών, με μεγάλο μέρος των εργασιών της αφιερωμένο στο έργο του Σκαρίμπα, μίλησε για το πλεόνασμα του ελλείμματος στο έργο του Σκαρίμπα φωτίζοντας από μια διαφορετική γωνία σημεία του έργου του. Ο ποιητής και δοκιμιογράφος  Δ. Κοσμόπουλος με θέμα την ποιητική παράδοση και τον μοντερνισμό στο έργο του Σκαρίμπα έδωσε τη δική του οπτική. Ο σκηνοθέτης και ποιητής  Λ. Ξανθόπουλος σχολίασε εκτενώς μια επιστολή του Σκαρίμπα και κατόπιν ο καθηγητής  Συμεών Σταμπουλού που και πέρισυ ήταν παρών, με μια εισήγηση που είχε ως θέμα το διήγημα του Σκαρίμπα “Πατς κι απαγάϊ” σε σχέση με την ποίηση του Λ. Πορφύρα στην ποιητική της μετάφρασης.  Ακολούθησε μουσικό ιντερμέδιο με μελοποιημένα τραγούδια και συνθέσεις του Γ. Σκαρίμπα.
Στη συνέχεια οι  Δημήτρης Παλούκης και Γιάννης Κολιαβάς παρουσίασαν και σχολίασαν δύο επιστολές του Σκαρίμπα στον Αμφισσέα δημοσιογράφο Γ. Γάτο, η πρώτη για προμήθεια φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου από Σαλωνίτη μπαρουτά και η δεύτερη για σχόλιο σε τοπική εφημερίδα σχετικά με τα “Φωκικά” του 1964.
Η βραδιά έκλεισε με μουσική. Ακούσαμε μελοποιημένα ποιήματα του Σκαρίμπα και πραγματικά ήταν έκπληξη το πόσο αρμονικά έδεσε η μουσική με την όλη εκδήλωση. Η θετή κόρη του Σκαρίμπα Αναστασία Σελέκου ήταν κι αυτή παρούσα όπως κάθε χρόνο. Εντύπωση έκανε σε όλους το υψηλότατο επίπεδο των ομιλιών που όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως  αντίστοιχο ανακοινώσεων διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου από τον Πάνο Βαλαβάνη καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο Αθηνών, παρών κι αυτός στην εκδήλωση.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου, διεξήχθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Παν. Σακελλαρόπουλου, ιδρυτή της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας και παράλληλα ο  Σπ. Κυριάκης του απένειμε τιμητική πλακέτα ως ελάχιστο φόρο τιμής για το 30ετές έργο του στη Φωκίδα. Ο ίδιος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε. Οι ομιλήτριες με πρώτη την   Αρχ. Σορώκου συνεργάτιδα της ΕΚΨ&ΨΥ Φωκίδας, παρουσίασε το έργο του καθηγητή, η Α. Παγοροπούλου-Επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών,  μίλησε για την αποασυλοποίηση των ασθενών και πόσο σπουδαίο επίτευγμα ήταν αυτό, η Δ. Παπαϊωάννου (Εικαστική Θεραπεύτρια  ΕΚΨ&ΨΥ) τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια για να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα αυτό, η  Μ. Τσαλαπατάνη (Ψυχολόγος και Επιστημονικά υπεύθυνη των ΜΨΑ και ΕΚΨ&ΨΥ) και πόσο πολύς κόπος χρειάστηκε για να καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία της Φωκίδας και οι  Κ. Μυλωνοπούλου και Μ. Λαζαρίδου τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη συνέχισης του τόσο σημαντικού έργου  για τον τόπο μας. Ειδικά αξίζει να σταθούμε στα μέλη των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που μίλησαν στο κοινό για την προσωπική τους περιπέτεια και πως βρήκαν ανακούφιση και λύση στο πρόβλημά τους. Στο ενδιάμεσο των ομιλιών ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα των Γκάτσου, Σεφέρη και Ελύτη.
Μα δεν είναι μόνο αυτά... Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν κι αυτή τη φορά το θέατρο είχε την τιμητική του. Στις 17 Αυγούστου το πολύ γνωστό θεατρικό έργο του Δ. Ψαθά “Ξύπνα Βασίλη” μια διαχρονική κωμωδία που με επιτυχία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο (χειμώνας του 1969) και θεωρείται μια από τις κλασικές ελληνικές ταινίες, παρουσιάστηκε από τα νέα παιδιά της Αγ. Ευθυμίας.
Πραγματικά η παράσταση ήταν πολύ καλή με έντονο το σατιρικό στοιχείο.
Οι θεατές, που  είχαν κατακλύσει το χώρο, όχι μόνο παρακολούθησαν με προσοχή αλλά γέλασαν με την ψυχή τους και χειροκρότησαν θερμά τους μικρούς ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Μπράβο στα παιδιά που μέσα σε τόσο λίγο χρόνο κατάφεραν να αποδώσουν με τόσο ωραίο τρόπο τους χαρακτήρες του έργου αυτού. Σαφώς και θα πρέπει να το ξαναπαίξουν με την πρώτη ευκαιρία.
Απέδειξαν ότι οι νέοι και θέλουν και μπορούν! Μπράβο!
Παρά την δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι ν' απορεί κανείς πώς κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και καλύτερα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ. Οι προσπάθειες του προέδρου του Συλλόγου Σπύρου Κυριάκη και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Ευθυμίας  Ανδρέα Σολτάτου δείχνουν ανθρώπους με μεράκι, διάθεση κι αγάπη να προσφέρουν στον τόπο τους.
Θα ήταν ευχής έργο και άλλοι να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να συμβάλλουν όσο μπορούν. Ειδικά οι νέοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν από τη συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις και σ’όλες τις δραστηριότητες των “Σκαριμπείων”.
Το έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοί του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: