Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

«Όχι» της τρόικας σε αλλαγές στα εργασιακά

Το δικό της «όχι» είπε η τρόικα στην κυβέρνηση ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου! Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έπειτα από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η τρόικα δεν δέχεται καμία αλλαγή στα εργασιακά, αλλά ούτε και την κύρωση των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή! Με την άρνηση αυτή, η τρόικα άναψε φωτιές στην κυβέρνηση που πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και μέσα στη Βουλή και κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Πιο αναλυτικά, η νέα κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00. Αποχωρώντας από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τελειώσαμε το συντονισμό με όλα τα υπουργεία ώστε όλα τα υπουργεία να είναι έτοιμα για τα νέα μέτρα», ωστόσο, σημείωσε ότι η τρόικα δεν δέχεται καμία αλλαγή στα εργασιακά, τόσο στο επίδομα γάμου, όσο και την επεκτασιμότητα της Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης δεν δέχεται την κύρωση από τη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις. «Ορθά δεν το δέχεται, γιατί δύσκολα ένας επενδυτής θα ερχόταν με αυτούς τους όρους στη χώρα», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα διαπραγματευτούμε ως την τελευταία στιγμή για τα εργασιακά», καθώς και ότι το ζήτημα μάλλον δεν θα τεθεί στο Euro Working Group της Δευτέρας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες.
Στο Μαξίμου παραβρέθηκαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Δραματική η εβδομάδα που έρχεται
Η άρνηση της τρόικας, όμως, να δεχτεί τις αλλαγές στα εργασιακά, σημαίνει πρακτικά ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πραγματικά «καυτή» για την κυβέρνηση, καθώς πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τη Δημοκρατική Αριστερά ώστε να υπερψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή. Πλέον, με την άρνηση της τρόικας να δεχτεί αλλαγές στα εργασιακά και τη δεδομένη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τα μέτρα εάν δεν γίνουν αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο η ψήφιση των μέτρων, όσο και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι πραγματικά στον αέρα. Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν πλέον από κοινού 160 βουλευτές, ωστόσο πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρονται να έχουν επιφυλάξεις και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή!
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με το που επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρισκόταν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ όπως ανέφερε η ΝΕΤ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ιπποκράτους υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να εκτιμηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προωθήσει τα μέτρα στη Βουλή, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θέλει όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει εν όψει της συνεδρίασης του Euro Working Group τη Δευτέρα και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
Το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου. Τα μέτρα θα κατατεθούν στη Βουλή την Τρίτη μαζί με τον νέο προϋπολογισμό, ώστε την Τετάρτη να δοθεί η έγκριση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Πηγή: www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: