Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχο του πολιτικού χρήματος;

Του Άγγελου Τσιγκρή

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την αδυναμία ελέγχου του πολιτικού χρήματος και την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή του τόπου, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, και να αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν:

1) Τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών.
2) Τη διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίες –ορισμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία.
3) Τη διαφάνεια στα οικονομικά των μελών της Κυβέρνησης, των βουλευτών και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του “πόθεν έσχες” και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων.
Μάλιστα, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.
Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί καθημερινός αγώνας για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Πρέπει να πεισθεί η Ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα αφήνουν σκιές αμφιβολίας και αποδομούν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.
Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής.
Πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κάθαρση, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής…».
δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: