Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


Στις πυκνές διαχρονικά ανταλλαγές Ελλάδας και Κύπρου δε μπορούσε να εξαιρεθεί η πόλη μας. Στην εποχή μας τη σκυτάλη έχουν παραλάβει οι μαθητές. Στο πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο φύλλο» που διαρκεί κοντά 30 χρόνια, το Γυμνάσιο της Άμφισσας έχει συνδεθεί με το Τσίρειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου έφτασαν στο Ελ. Βενιζέλος κι από κει στην πόλη μας 10 μαθήτριες απ’ την Κύπρο, με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, την Βοηθό Διευθυντή κα Ανδρούλα Κουάλη, την καθηγήτρια Βιολογίας κα Έλενα Ρώσσου, μαζί κι ο πρώην Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης  Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Σολέας κ. Αντώνης Κουάλης.
     Το πιο όμορφο – μελωδικό καλωσόρισμα τους απηύθυνε το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας με μουσική εκδήλωση που πραγματοποίησαν μαθητές του στο ΚΠΕ όπου είχε καταλύσει η αντιπροσωπεία.
    Την επομένη οι μαθήτριες με τους καθηγητές τους έγιναν δεκτοί απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μίχο και τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Αλωνάρη. Τους υποδέχτηκαν με ζεστασιά και συνομίλησαν εγκάρδια μαζί τους ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα. Στη συνέχεια οι μαθήτριες απ’ την Κύπρο συνάντησαν τους συμμαθητές τους στο Γυμνάσιο. Γνωρίστηκαν και με τις στολές του Σχολείου τους στο Αμφιθέατρο παρουσίασαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμά τους και με τη συνοδεία στο αρμόνιο της Υποδιευθύντριας-καθηγήτριάς τους, τραγούδησαν τα κάλαντα και ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μεγαλονήσου και χόρεψαν συγκινώντας όλους όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την εκδήλωση: μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και εκπαιδευτικούς. Στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς προσφέρθηκαν δώρα και κεράσματα ενώ σε σύνδεση μέσω skype Δ/ντές κι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων Ελλάδας – Κύπρου αντάλλαξαν χαιρετισμούς κι ευχές.
     Αμέσως μετά οι μαθήτριες απ’ την Κύπρο και οι συμμαθήτριές τους του προγράμματος του Γυμνασίου Άμφισσας επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο απ’ το ΚΠΕ Άμφισσας και στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν ένα ελαιοτριβείο, ένα κονσερβοποιείο και τον ελαιώνα της Άμφισσας την ώρα της συγκομιδής του ονομαστού προϊόντος της περιοχής μας. Το απόγευμα συνεχίστηκε η εκπαίδευση στο ΚΠΕ Άμφισσας και το βράδυ έζησαν μαζί με τους νέους φίλους τους, συμμαθητές και συμμαθήτριες, το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα στην πλατεία Κεχαγιά.

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Άμφισσας που μετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, συνομιλώντας με τον υπεύθυνο κ. Ηλία Κόρμπο παρατηρώντας με ιδιαίτερη έκπληξη εικόνα αρχαίου ευρήματος απ’ την Πάφο. Κατόπιν επισκέφτηκαν το Ρακαριό των Σαλώνων  κι έπειτα συνάντησαν το Δήμαρχο στο Δημαρχείο που χαιρέτησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Με την ευγενική του διάθεση και τη γνωστή αφοσίωσή του στην προβολή της πόλης ο κ. Τζίμης Καλλίας ξενάγησε την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Χάρμαινα, τα ταμπάκικα και το Μουσείο των ανθιβόλων του Σπ. Παπαλουκά. Το ωραίο ηλιόλουστο μεσημέρι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το επιβλητικό κάστρο, την αρχαία Ακρόπολη της Άμφισσας, ακούγοντας συνοπτικά την ιστορία του μνημείου μέσα από το πέρασμα των αιώνων και ατενίζοντας την πανοραμική θέα από κει πάνω.
    Αφού επισκέφτηκαν και την αγορά της πόλης, το απόγευμα άκουσαν στο ΚΠΕ το θρύλο τα Ωριάς και την Ιστορία του Τελευταίου Κόμη των Σαλώνων, εκδηλώνοντας την επιθυμία να ανεβάσουν το έργο του Σπ. Λάμπρου επιστρέφοντας στην Κύπρο! Το βράδυ αποχαιρετιστήρια συνάντησαν έξω τους συμμαθητές- αμφισσείς φίλους τους. Την Κυριακή και πριν τη μετάβασή τους στο αεροδρόμιο για την επιστροφή στην Κύπρο, ήταν κανονισμένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.
    Οι επαφές, οι συζητήσεις, οι πληροφορίες και οι ανταλλαγές απόψεων μαθητών κι εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, άφησαν όλους ευχαριστημένους και δείχνουν και σε καιρούς κρίσης και δυσκολιών, την αξία και τις πολλαπλές σημασίες τέτοιων προγραμμάτων, με απώτερη την ισχυροποίηση των δεσμών του Ελληνισμού.
    Οι ευχές στην κυπριακή αντιπροσωπεία και οι χαιρετισμοί που μεταφέρουν στην πολύπαθη αλλά αντιστεκόμενη Μεγαλόνησο, είχαν την ευγενική ανταπόδοσή τους με την πρόσκληση να επισκεφτεί το νησί της Αφροδίτης και αντιπροσωπεία του Γυμνασίου μας το Μάρτιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: