Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ένα εντελώς διαφορετικό τελετουργικό - απουσία του αρχιεπισκόπου και ιερέων - στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον πολιτικό όρκο.
 



Τη διαβεβαίωση ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους  και θα υπηρετεί πάντα το συμφέρον του ελληνικού λαού, έδωσε ενώπιον του Κάρολου Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας «αλλάζοντας » μια πολιτική παράδοση και ένα τελετουργικό δεκαετιών που ακολούθησαν συντηρητικές και λιγότερο συντηρητικές κυβερνήσεις.
Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον πολιτικό όρκο, ο οποίος ούτως ή άλλως προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.
Είχε φροντίσει ωστόσο και να μην «αιφνιδιάσει» και να μην «προσβάλει» την ιεραρχία της εκκλησίας και για αυτό το λόγο έσπευσε να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου αυτοπροσώπως να τον ενημερώσει για την επιλογή του.
Στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο πως οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους θα είναι πιο αναβαθμισμένες και ουσιαστικότερες από ποτέ.
Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όσα θα προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες θα μπορούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο καθώς στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Στην στιχομυθία που είχε πριν την ορκωμοσία με τον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για την συνάντηση και την συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για την στήριξη της νέας κυβέρνησης
«Αρα υπάρχει δεδηλωμένη. Υπάρχει πλειοψηφία και ελπίζω ότι μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο.
Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε «κύριε πρόεδρε αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δώσω  εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να σας ορκίσω νέο πρωθυπουργό».
Συμφωνώντας ο κ. Τσίπρας εξήγησε: «να επισπεύσουμε τη διαδικασία γιατί μας περιμένει δρόμος ανηφορικός»  

Δεν υπάρχουν σχόλια: