Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αποκαλύφθηκε υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος στη Διεύθυνση Μεταφορών της ΠΕ Εύβοιας


Κώστας Μπακογιάννης: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Αυτά που ήξεραν κάποιοι ας τα ξεχάσουν»
  •    ·      Σε διαθεσιμότητα και στο πειθαρχικό ο υπάλληλος
  •  
  •    ·     Ήδη στον εισαγγελέα η υπόθεση, η έρευνα συνεχίζεται
Από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία, ο Κώστας Μπακογιάννης ενημέρωσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για μία σημαντική υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος που αφορά σε υπαλλήλους της διεύθυνσης μεταφορών της ΠΕ Εύβοιας. 
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης στην αρχική του τοποθέτηση,ανέφερε τα εξής:
"Κυρία Πρόεδρε,
Με την άδειά σας θα ήθελα να ενημερώσω τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους για μια σημαντική υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.
Το θέμα αποκαλύφθηκε από υπαλλήλους, οι οποίοι το κατήγγειλαν στον Αντιπεριφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε εμένα.
Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγα 24ώρα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,Φάνης Σπανός, με ενημέρωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες για πιθανές παράνομες πράξεις στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Εύβοιας, και μου διαβίβασε εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Διοικητικού- Οικονομικού.
Αμέσως,έδωσα έγγραφη εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, και ανέθεσα αυτή σε υπαλλήλους της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας. Ζήτησα δε, το σχετικό πόρισμά της να μου παραδοθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέχρι την 15 Μαρτίου 2015, δηλαδή μέσα σε δύο μέρες από την εντολή διενέργειάς της.
Χθες,λοιπόν, 15 Μαρτίου, μου παραδόθηκε το πόρισμα και με βάση αυτό προέκυψαν τα παρακάτω:
1.Στην περίπτωση μη χρήσης του παραβόλου για τη μεταβίβαση οχήματος ο κάτοχος του παραβόλου δύναται να αιτηθεί την επιστροφή του καταβληθέντος ποσού λόγω μη χρήσης. Στην περίπτωση αυτή, ο εκάστοτε κάτοχος του παραβόλου αιτείται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας την επιστροφή του αναλογούντος χρηματικού ποσού. Για την πραγματοποίηση της επιστροφής αυτής,εκδίδεται βεβαίωση περί μη χρήσης του παραβόλου, νομίμως υπογεγραμμένη από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κατόπιν της ενυπόγραφης αυτής βεβαίωσης, το Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας υποχρεούται στην επιστροφή του αναλογούντος ποσού στον αναγραφόμενο στην εκάστοτε βεβαίωση δικαιούχο.
Υπάλληλοι παρατήρησαν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στην ακύρωση παραβόλων μεταβιβάσεως οχημάτων τις τελευταίες εβδομάδες, και δη από την 2/01/2015, καθόσον το χρονικό διάστημα από 2/01/2015 έως 28/02/2015 εμφανίστηκαν προς ακύρωση τουλάχιστον τριάντα έξι (36) βεβαιώσεις ακύρωσης παραβόλων, δυνάμει των οποίων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κλήθηκε να επιστρέψει τα αναλογούντα σε αυτά ποσά, ενώ τα αντίστοιχα παρελθόντα χρονικά διαστήματα οι βεβαιώσεις ακυρώσεων μεταβιβάσεων ήταν συγκριτικά ελάχιστες. Σημειωτέον ότι το Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας πραγματοποιεί πέραν των υπολοίπων πληρωμών και πληρωμές με τραπεζικές επιταγές, που αφορούν σε επιστροφή χρηματικών ποσών σε δικαιούχους από μη χρήση παραβόλων.
Κρίνοντας δυσανάλογο τον όγκο των βεβαιώσεων ακύρωσης παραβόλων για το εν λόγω χρονικό διάστημα, σε σχέση με τον αναλογούντα όγκο βεβαίωσης ακυρώσεων παραβόλων στους παρελθόντες μήνες, προχώρησαν στη καταγγελία.
2.Τουλάχιστον ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας -ενδεχομένως να έχει υπάρξει και εμπλοκή άλλων υπαλλήλων, τους οποίους τυχόν να ανακαλύψει ο περαιτέρω και εις βάθος έλεγχος-,αφαιρούσε τα παράβολα από τους φακέλους των ήδη μεταβιβασθέντων οχημάτων και συνέτασσε βεβαίωση, πιστοποιώντας ότι δεν είχε γίνει χρήση παραβόλων και συνεπώς ο δικαιούχος που αναγραφόταν στην βεβαίωση έπρεπε να εισπράξει το αναλογούν χρηματικό ποσό.
Οι"δικαιούχοι" ήταν πάντα πέντε πρόσωπα ως ''συνεργάτες"-διεκπεραιωτές, οι οποίοι φέρονταν ως"δικαιούχοι", προσκόμιζαν στο τμήμα ταμειακής υπηρεσίας τη βεβαίωση η οποία φαινόταν καθόλα νόμιμη,υπογεγραμμένη από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, και εν συνεχεία λάμβαναν την επιταγή, αφού πιστοποιούνταν η ταυτοπροσωπία.
Για το ως άνω χρονικό διάστημα, τα συνημμένα στην εκάστοτε βεβαίωση για μη χρήση παραβόλου αποδεικτικά καταθέσεων γραμματίων είσπραξης, φέρουν ως κοινό χαρακτηριστικό : α) την διεκπεραίωση της βεβαίωσης μη χρήσης παραβόλου από το συγκεκριμένο υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, β) την ψηφιοποιημένη (σκαναρισμένη) υπογραφή της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε Ευβοίας κατά τρόπο που να φαίνεται ως πρωτότυπη, γ) την είσπραξη των ως άνω ποσών από πέντε (5) συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η ζημιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται, με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς- η έρευνα συνεχίζεται- στο ποσό των 115.000 € περίπου και για περίοδο 4 μηνών (Νοέμβριος 2014-Φεβρουάριος2015).
Αμέσως προχωρήσαμε στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Με απόφασή μου, παρέπεμψα τον συγκεκριμένο υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα.
2. Επίσης, επέβαλλα στον εν λόγω υπάλληλο, το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων του, κατά την διάρκεια της οποίας δεν θα προσέρχεται στην υπηρεσία, δηλαδή επέβαλα την άμεση απομάκρυνσή του από την υπηρεσία και αυτό για λόγους προστασίας της ιδίας της υπηρεσίας και του δημοσίου συμφέροντος.
3. Διαβίβασα σήμερα το πρωί το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, με όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, στον Εισαγγελέα Χαλκίδας για να διερευνηθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Κλείνοντας,θα ήθελα να τονίσω τρία απλά πράγματα.
Πρώτον,όπως νομίζω έγινε σαφές, ότι την αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης την οφείλουμε καταρχήν σε υπηρεσιακά στελέχη. Ενδεχομένως, για κάποιους, να είναι υπαρκτός ο πειρασμός να εξάγουν αβίαστα συμπεράσματα για την ηθική ακεραιότητα του συνόλου του προσωπικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος γενικότερα, και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας ειδικότερα. Θα ήταν τεράστιο λάθος και τερατώδης αδικία. Πλην ενδεχομένως ελάχιστων εξαιρέσεων, η υπηρεσία μας αποτελείται από στελέχη που τιμούν τις θέσεις τους και κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα, ζήλο και αυταπάρνηση.
Δεύτερον,η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εκπέμπει σήμερα για άλλη μια φορά ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής προς όλες τις κατευθύνσεις. Μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια, της οποίας τα χρήματα διαχειριζόμαστε. Η προσπάθεια είναι ασφαλώς ομαδική. Θερμές ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη,κύριο Φάνη Σπανό για την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την αμεσότητα των ενεργειών του, και βέβαια στον Εκτελεστικό Γραμματέα, κύριο Νίκο Χαρδαλιά και τον Αντιπεριφερειάρχη, κύριο Θύμιο Καραίσκο για την πολύτιμη συνδρομή τους. 
Τρίτον,ας γίνει αντιληπτό επιτέλους πως μια νέα γενιά έχει έρθει στα πράγματα.Απαλλαγμένη από τα βάρη και τις εξαρτήσεις τους παρελθόντος. Μια νέα γενιά η οποία θέλει να αλλάξει πρακτικές και νοοτροπίες. Αυτά που ξέρανε κάποιοι ας τα ξεχάσουν. Είχαμε δεσμευτεί πως θα σπάσουμε αυγά και αυτό ακριβώς κάνουμε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: