Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Φόβοι για επιθετική ενέργεια της Τουρκίας στις περιοχές Σαμοθράκης ή Καστελόριζου μετά το κάζο της ΝΟΤΑΜ


Η Τουρκία μπορεί να απέσυρε την προκλητικότατη ΝΟΤΑΜ με την οποία χώριζε στα δύο το Αιγαίο και αξίωνε να δημιουργηθεί ένα πεδίο βολής στην «καρδιά» του Αρχιπελάγους παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και κάθε ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα, αλλά ο «κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει» λένε δεικτικά επιτελείς του Πενταγώνου.
Τι εννοούν; Πως η Άγκυρα μετά το κάζο που έπαθε και κατόπιν της σφοδρής ελληνικής αντίδρασης με διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ICAO αναγκάστηκε να μαζέψει διαδοχικά τη ΝΟΤΑΜ Α/0889/15 και μπορεί να «χτυπήσει» τις επόμενες ημέρες σε μία περιοχή του βορείου ή του νοτίου Αιγαίου με πρόκληση «πρώτου μεγέθους».
Η Τουρκία διατηρεί σε ισχύ δύο ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τις οποίες έχει δεσμεύσει σε διεθνή χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο αλλά εντός του FIR Αθηνών δύο περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Η μία περικλείει μεγάλες περιοχές στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο τμήμα Αγίου Όρους, Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου και η άλλη την προσφιλή της περιοχή νότια της Ρόδου και μέχρι το Καστελόριζο.
Να σημειωθεί επίσης πως η Άγκυρα μπορεί να απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που προκάλεσε «διπλωματικό πυρετό» στην Αθήνα, αλλά δεν απέσυρε την NAVTEX 201/15 που τι συνόδευε και βάσει αυτής έχει δεσμεύσει μεταξύ Σκύρου και Λήμνου, σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μία περιοχή για ασκήσεις.
Έχει φροντίσει λοιπόν η Τουρκία να διατηρεί ταυτόχρονα ανοιχτά τρία σημεία στα οποία μπορεί να στείλει είτε πλοία της είτε μαχητικά της και να στήσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο. Αυτό ασφαλώς θα πει κάποιος ότι θα μπορούσε να το πράξει ανά πάσα στιγμή.
Το θέμα όμως είναι πως μετά την εξέλιξη με τη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα εμφανίζεται να έχει σπάσει τα μούτρα της και αυτό πιθανόν να θελήσει να το αποκαταστήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη της με μία «επιθετική» ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας είτε στο βόρειο Αιγαίο είτε στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές.
Η πιθανότητα μεγάλης τουρκικής πρόκλησης απασχολεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, τα οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο, ενώ σε στρατιωτικό υπάρχει διαρκής καταγραφή των τουρκικών κινήσεων, όπως έγραψε και το defencenet.gr σε προηγούμενο άρθρο του, με ετοιμότητα και των Ένοπλων Δυνάμεων.
Έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» ή ακόμη και μία προβοκάτσια.
Ραντάρ, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και η δύναμη «Δέλτα» είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας. Οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα, ιδίως στην περιοχή των Ιμίων, έχουν στείλει και υποβρύχια για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: