Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Επ’ ακόλουθο της αδιαφορίας η φθορά του μνημείου.

Εφημερίς Φωκίς


Για χαν’ μ’ειχαν χτίσει μα ο γιος τ’ Ανδρούτσου

Με έκανε της δόξας ρημοκληση.
 
Οι αναμνήσεις είναι ο ατομικός θησαυρός μας όπου δεν μπορεί κανείς να διαρρήξει στη ζωή μας. Άνθρωπος χωρίς αναμνήσεις είναι σαν άνθρωπος χωρίς ιστορία.
Ιστορία που έγραψαν εκείνες οι γενιές που ανδρώθηκαν με ατσάλι, ήξεραν να διαβάζουν, να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για την ζωή τους μα πρώτα απ’ όλα για την πατρίδα.
Ο Καλλικρατικός ιστορικός Δήμος Δελφών έχει αμέτρητα ιστορικά μνημεία που τα περισσότερα εγκαταλείπονται μετά από τις ανακαινίσεις τους. Και μιλάμε για τουρισμό, για προγράμματα με δελτία τύπου, κλπ.
Ένα από τα πολλά ιστορικά μνημεία είναι και το ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ. Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821 ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες.  Δεν θα σταθούμε στο ιστορικό μέρος. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και τα παλληκάρια του είχαν την τόλμη, την αποφασιστικότητα  και την αυταπάρνηση της Ελληνικής φυλής.
Η πρόσβαση για την Γραβιά είναι εύκολη κινούμενη στην εθνική οδό Θερμοπυλών – ‘Άμφισσας – Ιτέας – Ναυπάκτου. Επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1990 με τότε Νομάρχη τον Απόστολο Καραχάλιο και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονισμένες προσπάθειες του τότε Κοινοτάρχη Γραβιάς, Νομαρχίας και Υπουργείων κατασκευάστηκε με χωματόπλιθους ένα αντίγραφο του ξακουστού κτιρίου, απέναντι από την τοποθεσία που βρισκόταν το αρχικό.
Το νέο Χάνι εγκαινιάστηκε στις 26 Μαΐου 1999 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Η συλλογική μνήμη απέκτησε ένα σημείο αναφοράς. Ακόμη και όσοι δεν το είχαν επισκεφτεί γνώριζαν το Χάνι της Γραβιάς. Στην πορεία ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μια ολιγόλεπτη ταινία για τη μάχη της Γραβιάς με σλάιντς και οπτικοακουστικό υλικό. Τα πρώτα χρόνια το Χάνι της Γραβιάς παρέμεινε ανοικτό για τους επισκέπτες, σχολεία με υπάλληλο του Δήμου η με παιδιά από διάφορα προγράμματα.
Πριν 3 με 4 χρόνια έκλεισε και ο επισκέπτης το θαυμάζει από μακριά.
Ατυχώς η φθορά του χρόνου και η αδιαφορία των αρμόδίων τείνουν να εξαφανίσουν το Ιστορικό μνημείο υποβαθμίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, γεγονός που δεν τιμά τους σημερινούς Έλληνες, απόγονοι των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα.
Ελπίζουμε πέρα από τις συνεδριάσεις για ανάπτυξη του τουρισμού οπού υπάρχει χρόνος οι αρμόδιοι άμεσα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να μην υποβιβαστεί και η εθνική γιορτή που έρχεται.  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: