Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Σήμερα στις 15:30 το τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ

simera-stis-1530-to-tet-a-tet-tsipra-merkel


Λίγο πριν τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση. Στις 15:30 το κρίσιμο ραντεβού.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό, Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν για δεύτερη φορά, μία μέρα πριν το Eurogroup στη Ρίγα.
Στο μεταξύ, χωρίς καμία απόφαση έληξε στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης η διάρκειας δυόμισι ωρών τηλεδιάσκεψη του Euroworking group και όπως έγινε γνωστό δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια δήλωση για την Ελλάδα στο προγραμματισμένο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα.

Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κ. Μάρτιν Γέγκερ να δηλώνει «Οι προσδοκίες μας είναι διαχειρίσιμες».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στη γερμανίδα καγκελάριο ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν είναι τεχνοκρατικής φύσης, αλλά πολιτικές και θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να δοθεί η δυνατότητα αποδέσμευσης χρηματοδότησης της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.
Από την κυβέρνηση σημειώνεται ότι «η άρση των πολιτικών διαφορών, που έχουν εμφανιστεί στην έως τώρα διαπραγμάτευση και καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αναδεικνύεται στη μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση και τα προσφυγικά κύματα προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και αποφασίστηκε μετά τα τραγικά ναυάγια των τελευταίων ημερών στη Μεσόγειο.
Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.
Πρέπει «να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική και κρίση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: