Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Η ελληνική οικονομία θα τραβήξει τον δικό της Γολγοθά, μετά την...Ανάσταση! - Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup


Δεν σταματάει τον ανηφορικό δρόμο προς το δικό της Γολγοθά, η ελληνική οικονομία, με το Μαξίμου, να γνωρίζει πως αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και ασφυκτικά πια για την εξεύρεση λύσης.
Έτσι όλα τα βλέμματα είναι πια στραμμένα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Μία πρώτη γεύση όμως, για το τι θα διαπραγματευτεί εκεί το οικονομικό επιτελείο, έδωσε το Euroworking Group της Μεγάλης Τετάρτης, όταν και ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.
Ο καθ' ύλην αρμόδιος Γιάνης Βαρουφάκης, πάντως, επιμένει να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στις 24 Απριλίου καθώς «κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών».
Ωστόσο επειδή τίποτα δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα οι τεχνοκράτες στο Euroworking Group φάνηκε πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι και απαίτησαν για να ανάψουν το πράσινο φως μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Η γνωστή πλέον λίστα με τα μέτρα των 6,1 δισ. δεν στάθηκε αρκετή για να πείσει. Κάπως έτσι υπήρξε ανανέωσή της και τα μέτρα αυξήθηκαν στα 7,1 δισ. που μαζί με τα υπολογιζόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έφταναν στα 8,5 δισ. ευρώ. Και πάλι ωστόσο καθώς περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων ή τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και τον ηλεκτρονικό τζόγο οι εταίροι και δανειστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι.
Ζήτησαν πιο μόνιμα εισπρακτικά μέτρα, αφαιρώντας ουσιαστικά από το ήδη υπάρχον πακέτο περί το 1,5 δισ. Κάπως έτσι η κυβέρνηση αναζητά τώρα αυτό το ποσό, δηλαδή θα πρέπει να παρουσιάσει ως την ερχόμενη Τρίτη ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: