Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Άρχισαν τα όργανα» στη ΝΔ για αλλαγή σελίδας


Η κινητικότητα για αλλαγή σελίδας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το βλέμμα έντονα στραμμένο στον Κ. Καραμανλή.
Άρχισαν τα όργανα στη Νέα Δημοκρατία και η επόμενη περίοδος αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα για τα μελλούμενα στην ελληνική κεντροδεξιά, καθώς εκτός από την εσωτερική διαπάλη για τη στάση του κόμματος έναντι της ενδεχόμενης συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών, υπάρχει και η αυξανόμενη κινητικότητα για αλλαγή σελίδας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Μόνο τα κεριά δεν έβγαλαν το βράδυ της Δευτέρας, στο θέατρο Χατζηχρήστου, για να υποδεχθούν τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σε μεγάλη εκδήλωση του «Συνδέσμου 74», παρουσία εκατοντάδων στελεχών όλων των περιόδων της ΝΔ, υπήρξε το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα στο κόμμα με τις…«πολιτικές ευλογίες» των «δελφίνων» και αναμένεται και συνέχεια με αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Το μήνυμα εστάλη στην ηγεσία και το αίτημα ήταν «ενωτικό συνέδριο ιδεολογικής και πολιτικής αναγέννησης, ενώ ακούστηκε και η πρόταση, αν και υπερβολική, να πάνε στη Ραφήνα με λαμπάδες για να πειστεί ο Κώστας Καραμανλής να γυρίσει.
Νωρίτερα, οι πρώτες διαφοροποιήσεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΝΔ έναντι της συμφωνίας άρχισαν να καταγράφονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σύνθημα, λέγοντας ότι το κόμμα δεν πρέπει να πει «όχι» στη συμφωνία.
Και δεν θα είναι ο μόνος, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει ορυμαγδός δηλώσεων από βουλευτές για το «ναι» που πρέπει να πει η ΝΔ, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στην Κ.Ο. υπάρχουν τουλάχιστον 45-50 βουλευτές έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι».
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι προσεκτικός, δεν έχει δώσει σαφές στίγμα για το τι θα κάνει η ΝΔ, ενώ ακόμα και στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ κινήθηκε διπλωματικά, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση επί μίας συμφωνίας που δεν έχει γίνει και κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενό της.
Ανεξάρτητα από τις επισημάνσεις του προέδρου της ΝΔ περί ειλικρινούς διάθεσης του κόμματος για στήριξη αρκεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της, το πρώτο τεστ θα υπάρξει σήμερα στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, παρόντος του Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Τρίτης, θα γίνει η πρώτη μεγάλη συζήτηση για τη στάση της ΝΔ έναντι της συμφωνίας.
Στην ηγεσία του κόμματος επικρατεί μεγάλη αναστάτωση από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Κ.Ο., ενώ χθες το βράδυ η ΝΔ θέλησε να διαψεύσει ουσιαστικά ότι υφίστανται πιέσεις για να ψηφίσει τη συμφωνία δηλώνοντας με μια λιτή ανακοίνωση ότι δεν μίλησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στο εσωκομματικό σκηνικό, η εκδήλωση του Συνδέσμου 74, ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση διαφοροποίησης από την ηγεσία και θα ακολουθήσουν και άλλες για να ξαναγυρίσει η παράταξη στους ανθρώπους της, διότι όπως είπε και ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Μοσχονάς «αφήσαμε την παράταξη στους Μουρούτηδες, Λαζαρίδες και Μπαλτάκους».
Πάντως, εκτός από τους δελφίνους που παίρνουν θέση μάχης, όλο και περισσότερο καλλιεργείται κλίμα για τον Κ. Καραμανλή και όπως είπε και στην εκδήλωση ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, «την παράταξη μόνο αυτός μπορεί να την ενώσει» και πρέπει όλοι να πάνε να του ζητήσουν να μπει μπροστά. «Και αν δεν θέλει να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: