Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Εφημερίς ‘’ΦΩΚΙΣ’’


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 
Ανακυκλώνουμε χρόνια τώρα τα ίδια πράγματα

  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν το κέντρο της Άμφισσας είχε διαφορετική αρχιτεκτονική και εικόνα, η τότε Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθμισή του.
  Μέσα στις γενικότερες παρεμβάσεις που έγιναν στην πόλη και στις γειτονιές, έγινε και μια διαφορετική παρέμβαση στο κέντρο, με την εμφάνιση των πέτρινων πεζοδρομίων και την βελτίωση του δαπέδου τους.
  Ζήτημα κυκλοφοριακού λόγω και των διαφορετικών συνθηκών δεν είχε τεθεί τότε ποτέ και από κανέναν. Το μόνο αίτημα που έμπαινε εκείνη την εποχή λόγω της απαράδεκτης λειτουργίας και εμφάνισης του ήτανε η μεταφορά του ΚΤΕΛ.
  Την δεκαετία του 1990 η τότε Δημοτική Αρχή βλέποντας τα αυξημένα προβλήματα του κέντρου προσπάθησε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Σε μερικά σημεία έγιναν μειώσεις του πλάτους των οδών, τοποθετήθηκαν διαφόρων ειδών πλάκες και για πρώτη φορά με τις αμέτρητες πινακίδες μετατράπηκε σε “κυκλοφοριακό πάρκο”.




  Αλήθεια τι έγιναν οι ακριβοπληρωμένοι ηλεκτρονικοί πίνακες πληροφόρησης που τοποθετήθηκαν αλλά ξηλώθηκαν και χάθηκαν εν μία νυκτί;


  Ζητούμενο στα ενδιάμεσα χρόνια σε ένα κέντρο που είχε τσιμεντοποιηθεί με ευθύνη και αδιαφορία των Δημάρχων ήταν και η εφαρμογή μιας νέας και ρεαλιστικής μελέτης.
  Στις αρχές του 2000 με την επόμενη Δημοτική Αρχή και με ένα ώριμο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασιστικέ η μεταφορά του ΚΤΕΛ και έγιναν βοηθητικές παρεμβάσεις στην περιφερειακή του κέντρου κυκλοφορία. Επίσης στην οδό Κορδώνη και Δελμούζου δημιουργήθηκε ένας νέος πεζόδρομος που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε ενισχυτικά μόνο για τις ιδιοκτησίες αλλά και για τα μαγαζιά ποτού και εστίασης. Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν, κατατέθηκαν και αγωγές.
  Η Δημοτική Αρχή της “απογείωσης” αφού εξήντλησε την πρώτη τριετία χωρίς καμία παρέμβαση ή πρόταση για τα προβλήματα του κέντρου, επανήλθε και εμφάνισε ξαφνικά την μελέτη του 1998 επικαιροποιημένη με νέα όπως έλεγε δεδομένα. Ξαφνικά στις 24 Φεβρουαρίου λίαν πρωΐαν τοποθέτησε τα μαρμάρινα κολονάκια σε κομμάτια της οδού Γιαγτζή και στην Πλατεία Κεχαγιά (20 ευρώ το κολονάκι). Βέβαιοι εμείς, αλλά μεταφράζοντας, μεταφέροντας και την αγανάκτηση των πολιτών ότι σύντομα (δυστυχώς ή ευτυχώς) θα διαταχθεί η αποψίλωσις τους και η αναίρεση τους.
Επιβεβαιωθήκαμε…
  Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του Δήμου η Δημοτική Αρχή θεωρούσε ότι είχε προχωρήσει σε μια Ιστορική απόφαση δείχνοντας τα “κότσια της”
  Κοινή διαπίστωση αλλά και διάχυτη εκτίμηση ήταν ότι σε λάθος χρόνο, λάθος τόπο και σε βεβαρημένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ο Δήμαρχος επέλεξε την εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων προκειμένου κατά την άποψη μας να καλύψει την απραξία τους.
Και ξανά επαληθευτήκαμε. Μόλις ανέλαβε η επόμενη Δημοτική Αρχή από την βραδιά της νίκης θερμόαιμος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ τότε με το νέο Δήμαρχο σπάει με βαριοπούλα το κολονάκι έξω από το εκλογικό κέντρο και βέβαια ακολούθησε η “αποκαθήλωση” των μαρμάρινων κολονακίων με τα φέρετρα ζαρντινιέρες, τα κιγκλιδώματα και τροποποιημένη η νέα μελέτη της προηγούμενης.
  Επανερχόμενοι η πρώην σε νυν Δημοτική Αρχή μετά την τετραετία δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την κυκλοφοριακή μελέτη εκ νέου γιατί τα “μούσκεψε” με το σχέδιο πόλεως της Άμφισσας, αλλά παρ’ όλα αυτά προσπάθησε με νέα μελέτη να επιβάλλει την ελεγχόμενη στάθμευση. Πληρώσαμε γραμμές ευθυγράμμισης, εισιτήρια, πινακίδες και αποτύχαμε πάλι.
  Και σήμερα ερχόμαστε στη σημερινή Δημοτική Αρχή όπου επηρεασμένη από τον Αυτοδιοικητικό τους πατέρα και μη θέλοντας να χαλάσουν χατίρι των γνωστών “Mousquetaires”, που ως φαίνεται επιβιώνουν χρόνια τώρα με όλες τις Δημοτικές Αρχές, δήθεν για το καλό της Άμφισσας, αλλά δυστυχώς αποδεικνύονται σε “εφιάλτες της”, προχωρούν σε νέα μελέτη για το κυκλοφοριακό.
Μελέτες, μελέτες, μελέτες σε μια περίοδο λιτότητας!
  Η πεζοδρόμηση είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού της αισθητική που συνθέτει ο χώρος. Υπάρχει όμως το αλλά πόσους πεζόδρομους έχουμε και σε τι χρησιμεύουν, μπαρόδρομοι, σουβλακόδρομοι, πάρκιν αυτοκινήτων, κατειλημμένα πεζοδρόμια και ας μην ξεχνάτε πως κάθε πόλη έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες. Έστω και την ύστατη στιγμή με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις που υπέστη το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης μας, συνέλθετε, αν πραγματικά πιστεύετε κύριοι της Δημοτικής Αρχής στην παράδοση, κουλτούρα, διατηρητέα και μνημεία που άφησαν οι πρόγονοι μας,
Γιατί πολύ αμφιβάλουμε!!   
  Η εφημερίδα μας διατηρεί στο ακέραιο τις απόψεις της και τις θέσεις της σε δύο πράγματα:
πρώτον: Να ζητηθεί αρμοδίως και να ερωτηθεί σε βάθος το κόστος και η κατάληξη όλων αυτών των κυκλοφοριακών μελετών και δεσμευόμεθα ότι θα βοηθήσουμε και εμείς σ’ αυτή τη προσπάθεια “νοικοκυρέματος” και δεύτερον ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά από την Δημοτική παράταξη η σύνταξη μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα είναι το επιστέγασμα και η συσσώρευση των μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντων απόψεων και εμπειριών για το κυκλοφοριακό της πόλεως η οποία και θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα προβλήματα του κέντρου αλλά και συνολικά της πόλης.


Προβλήματα εγκαταλελειμμένων γειτονιών, με αίσθημα ευθύνης ισοτιμίας και ισοπολιτείας, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείται η άποψη και η καθοδήγηση καταστηματαρχών και οικείων για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη της Άμφισσας.
Η Άμφισσα κύριοι δεν έχει άλλα περιθώρια για πειραματισμούς….. 
                                                                            Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια: