Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ο τελευταίος γύρος: Πάμε για συμφωνία ή χρεοκοπία

Η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία μεταφέρει στους δανειστές τις νέες αντιπροτάσεις της. Το παρασκήνιο, οι «κόκκινες γραμμές» και τα σενάρια για χρεοκοπία.


  Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι τα βλέμματα καθώς Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές κάνουν μια ακόμη προσπάθεια για μια συμφωνία, ίσως την τελευταία ευκαιρία για όλες τις πλευρές προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Στην Βελγική πρωτεύουσα, τέσσερις υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης μεταφέρουν την αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου
  Οι πολύωρες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς συμπεριλαμβανομένου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, οδήγησαν σε μια λίστα με τις αντιπροτάσεις που οι τέσσερις αξιωματούχοι θα αναλύσουν στους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκείνος ανέλαβε να καλέσει τους άλλους θεσμούς, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να στείλουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην συνάντηση του Σαββάτου.
  Η επιλογή να ηγηθεί της αποστολής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τη δεδομένη στιγμή ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να περιοριστεί ο κίνδυνος «δυσάρεστων εκπλήξεων» κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
Οι προτάσεις της Αθήνας
  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι διαφορές που απομένουν είναι στον τομέα του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο «αγκάθι» της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θεωρεί πολύ μικρή την διαφορά του 0,25% στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Ελληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν για την Αθήνα το ζήτημα κατάργησης του ΕΚΑΣ και το ποσοστό του ΦΠΑ στο ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά να «χαλαρώσει» το πακέτο της «μίας ενιαίας» συμφωνίας που απαιτούσε η Αθήνα με αυστηρό προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του χρέους. Με άλλα λόγια ενδέχεται να αποδεχθεί να υπάρξει η ρηματική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του χρέους, και του ασφαλιστικού, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν μείζονος σημασίας ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν στην παρούσα φάση με τις ασφυκτικές προθεσμίες για μια λύση στο τέλος του Ιουνίου.
Επιστροφή στα τεχνικά κλιμάκια
  Η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να κατατεθούν οι ελληνικές αντιπροτάσεις «εκπροσώπους των επικεφαλής των τριών Θεσμών» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση δείχνει ότι επανέρχεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης από τα τεχνικά κλιμάκια, όπως είχε υποδείξει ήδη από το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κυβέρνηση επέμενε ότι η διαπραγμάτευση είναι «πολιτική».
Οι προειδοποιητικές βολές
  Οι εξελίξεις και η αλλαγή στάση ς της Αθήνας επιταχύνθηκαν μετά από μια ομοβροντία δηλώσεων και προειδοποιήσεων που πήραν την μορφή 24ωρου τελεσιγράφου, πως ο χρόνος κυλά εις βάρος της Αθήνας, με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για μια συμφωνία με τους δανειστές, πέραν της 18ης Ιουνίου.
  Ηδη από το πρωί της Παρασκευής ότι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως «είναι απαραίτητη μια συμφωνία τις επόμενες μέρες»και ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει πρωτίστως σε τεχνικό επίπεδο και στο τέλος σε πολιτικό. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Αθήνα θα πρέπει να αντιπροτείνει ισοδύναμα στις θέσεις των δανειστών που δεν την ικανοποιούν.
  Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τις σκληρές αποφάσεις, αν θέλει να διασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία τονίζοντας ότι οι δανειστές θέλουν να δουν λογικές προτάσεις. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η έγκαιρη σύναψη μιας συμφωνίας θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης πριν από το τέλος του μήνα.«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο με την προϋπόθεση ότι είναι αξιόπιστη και διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας»
Η συζήτηση για χρεοκοπία στο EuroworkingGroup
  Πέραν των δηλώσεων του Ζ.Κ Γιουκέρ και του Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξαν και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα τα οποία θορύβησαν την κυβέρνηση. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι για πρώτη φορά επισήμως στο EuroWorkingGroup της Μπρατισλάβας το βράδυ της Πέμπτης συζητήθηκαν ανάμεσα στα σενάρια για την Ελλάδα και εκείνο της χρεοκοπίας, μια θεωρητική κουβέντα που δεν κατέληξε σε συμπεράσματα. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε την συγκεκριμένη πληροφορία.
  Πολλοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί πλέον για να τεθεί στις 30 Ιουνίου μια συμφωνία, καθώς υπάρχουν πολλές νομικές διαδικασίες γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκταμίευση των δόσεων συνολικού ύψους 7,2 δισ. προς την Αθήνα. Με αυτές τις σκέψεις προέκυψε το δεύτερο σενάριο για παράταση του τρέχοντος προγράμματος γεγονός που θα διευκόλυνε και την εκταμίευση των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Τα σενάρια για τις παρατάσεις
  Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα χρονικά περιθώρια για την παράταση της συμφωνίας, από μερικές εβδομάδες ως το τέλος του έτους ή ακόμα και ως το τέλος του Μαρτίου του 2016, προκειμένου η λήξη του προγράμματος να συμπέσει χρονικά με την το τέλος του πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ. Ωστόσο μια τέτοια παράταση θα σήμαινε την επιβολή νέων όρων οι οποίοι θα πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα.
Η χρεοκοπία
  Αντιπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως επιβεβαίωσαν τρεις αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Η συζήτηση, που έγινε για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο και γι' αυτόν τον λόγο δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα .
Κεφαλαιακοί έλεγχοι
  Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters και το γερμανικό πρακτορείο DPA πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι για να αποτραπεί η εκροή ρευστού από την χώρα χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση παράλληλου νομίσματος με την μορφή υποσχετικών πληρωμής (IOU) ως εναλλακτική μορφή για την διευκόλυνση των συναλλαγών. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πάντως ότι την απόφαση για κεφαλαιακούς ελέγχους δεν μπορεί να την πάρει κανένας άλλος εκτός από την κυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: