Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Tα νέα αποκαλυπτήρια του Β.Ι.Ο.Κ.Α ΓΑΛΑΞEΙΔΙΟΥ

Εφημερίς ‘’Φωκίς’’
Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Δελφών
 
Πέφτουν λοιπόν οι μάσκες στο Βιολογικό Καθαρισμό του Γαλαξειδίου μετά την απόφαση για Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα στη μονάδα επεξεργασίας του τουριστικού-παραδοσιακού οικισμού Γαλαξειδίου.
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Όπως αποδεικνύεται ένα έργο προϋπολογισμού 3,2 εκατομμύρια ευρώ ( 1 δισ .δρχ) που στόχος του ήταν αφ’ενός η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αφ’ετέρου η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος !!!
Η μελέτη για το έργο αποχέτευσης και της μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων , ξεκίνησε το 1993 επί δημαρχίας του αείμνηστου Ηλία Μιχόπουλου και δημοπρατήθηκε επί δημαρχίας Δημητρίου Κουτουνία και το φθινόπωρο του 2001 ξεκίνησαν οι εργασίες ενώ το έργο ολοκληρώθηκε από τον Δήμαρχο Νικόλαο Γουργουρή.
Σχεδιάστηκε να είναι ο πιο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός σε σχέση με τους υπολοίπους πεπαλαιωμένους και υπολειτουργώντας Άμφισσας , Ιτέας, Δελφών. Στα εγκαίνια Αύγουστο 2006 δε του βιολογικού ήτανε όλοι παρόντες με πανηγύρια , δεξιώσεις και χορούς. Αλλά απ’ότι φαίνεται ο βιολογικός καθαρισμός ‘’λειτούργησε’’ μόνο για 7 χρόνια .
Από το 2011 σταμάτησε και η συνεργασία με την εταιρεία Φράγκου η οποία διέθετε τρία άτομα για συντήρηση και με τρείς υπαλλήλους του Δήμου , οι οποίοι απασχολούνταν επί 24ώρου βάσεως ,όπου και αυτοί σταμάτησαν να εργάζονται στο βιολογικό. Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης κ. Ευστάθιος Μαρματάκης το 2013 – 2014 ενημερώνει τους απανταχού Γαλαξειδιώτες με επιστολές για την κατάσταση του βιολογικού και αρχίζει ένα γραφειοκρατικό αγώνα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Και αισίως τον Μάϊο , ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας εκδίδει την Απόφαση με ΑΠ/143/86/8449/14   Άμφισσα 28 Μαϊου 2015 με την επιβολή προστίμων διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Δελφών για το βιολογικό Γαλαξειδίου.
Δαπανήθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ για να υπολειτουργήσει ο Βιολογικός Γαλαξειδίου , όχι για 20 χρόνια που  θα έπρεπε αλλά για 7 χρόνια με όλες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Έστω και με καθυστέρηση ετών ήρθε η απόφαση για τα πρόστιμα στη μονάδα επεξεργασίας του βιολογικού Γαλαξιδίου αποδεικνύοντας . παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες , τις επίσημες βαρύγδουπες ανακοινώσεις ( όπως η εφημερίδα μας είχε επισημάνει κατά καιρούς) ότι όχι μόνο δεν λειτουργούσε αλλά εστερείτο εγγεγραμμένους περιβαντολογικούς όρους. Και να σκεφτεί κανείς ότι θεωρείτο η πιο σύγχρονη και ακριβοπληρωμένη μονάδα.
Αυτή λοιπόν η μονάδα που υπολειτούργησε από την αρχή υπήρξε αποδέκτης των λυμάτων Φυλακών Μαλανδρίνου τουλάχιστον για μια 2ετία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής και του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σταμάτησαν μόλις αντελήφθησαν τα προβλήματα και άρχισαν να τα μεταφέρουν στο βιολογικό της Άμφισσας με τα γνωστά χρόνια προβλήματα με αποτέλεσμα μέρος αυτών που σχετίστηκαν με την ‘’Σκίτσα’’ να καταλήξουν με την μορφή επερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων και σε άλλα συναρμόδια Υπουργεία μα απάντηση καμία , αφού δέχονται μέχρι σήμερα τα απόβλητα των φυλακών Μαλανδρίνου , έξι δρομολόγια ημερησίως , 280 δρομολόγια το μήνα και στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο  1.000.000€ το χρόνο.
Όπερ μεταφράζεται σε τεράστια δημόσια δαπάνη για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη μιας και το ίδιο το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να κατασκευάσει τον βιολογικό στις φυλακές Μαλανδρίνου που θα δαπανούσαν λιγότερα χρήματα απ’αυτά που δαπανώνται με τις μεταφορές σε άλλους βιολογικούς στην εποχή της κρίσης , κάτι που η εφημερίδα μας είχε επισημάνει από λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος.
Πέραν όμως των δικών μας απόψεων και των υπαρχόντων τεκμηρίων το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό.
Θα εξακολουθήσει να χρεώνεται με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Δελφών;
Υπάρχει εναλλακτική λύση , υπάρχει σχέδιο, υπάρχει πολιτική βούληση;
Έως τότε ας απολαύσουν οι περί τω Γαλαξειδίω την θάλασσα τους και ας οικτίρουν τους αλλόφρονες περί την πολιτιστική και πολιτισμική ιστορία της ένδοξης πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: