Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου , κλειστά τα φαρμακεία όλης της χώρας





 Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι   φαρμακοποιοί αύριο, αντιδρώντας έντονα στην άμεση αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ζητούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

  Στα χαρακώματα βρίσκονται πλέον οι φαρμακοποιοί, που αντιδρούν στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων και στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο. Κατά τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποφασίστηκε ομόφωνα εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Τετάρτη και έπεται συνέχεια, αφού την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Συλλόγου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Διαφορετική στάση τηρούν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, καθώς το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος που τα εκπροσωπεί αποφάσισε αποχή από την αυριανή απεργία με το σκεπτικό ότι «στηρίζει και θα στηρίζει την πατρίδα σε δύσκολες για το έθνος στιγμές». Σημειώνεται ότι 24ωρη απεργία για αύριο –ημέρα ψήφισης από την ελληνική Βουλή του πρώτου «πακέτου» προαπαιτούμενων μέτρων– έχουν εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με σύνθημα «οι αγώνες ενάντια στα Μνημόνια συνεχίζονται» και η ΑΔΕΔΥ.

  Οι φαρμακαποιοί αντιδρούν έντονα στην άμεση αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ζητούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ειδικότερα στη δυνατότητα οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου να ανοίξει φαρμακείο. Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες κυβέρνηση και εταίροι, σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να απελευθερωθούν τα κανάλια διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που σημαίνει ότι θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, ενώ είναι σαφές ότι οι προσδοκίες των φαρμακευτικών συλλόγων για επιστροφή σε πιο «σφικτό» ωράριο φαρμακείων –για το οποίο είχε δεσμευθεί ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής– με τη νέα συμφωνία «σβήνουν».
  Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ «οι φαρμακοποιοί αντιδρούν, στις αποφάσεις δανειστών και κυβέρνησης που οδηγούν στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης και θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν». Ο ΠΦΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών» και χαρακτηρίζει τουλάχιστον ύποπτο να επιχειρείται η εφαρμογή μέτρων που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία και ο αφανισμός του φαρμακείου της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών. «Τα έδωσαν όλα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ σχολιάζοντας την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, τόνισε ότι «αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Ο κ. Λουράντος έως χθες το απόγευμα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με στελέχη του υπουργείου Υγείας. Οπως σημείωνε στην «Κ», «σήμερα κρύβονται όλοι».
  Η πολεμική διάθεση φάνηκε από το βράδυ της Κυριακής, όταν ο κ. Λουράντος με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιούσε την κυβέρνηση «σπέρνετε ανέμους... ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες». Χθες το πρωί έδωσε στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία ανέφερε «μετατρέψατε ένα περήφανο ΟΧΙ σε ένα υπόδουλο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: