Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ιδού τα μέτρα της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο


Νέους φόρους ή αυξήσεις ήδη υπαρχόντων-όπως του ΦΠΑ- περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο. Στη Βουλή ως ένα άρθρο και μάλιστα στα Αγγλικά


  Ιδού τα μέτρα της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο
Νέους φόρους ή αυξήσεις ήδη υπαρχόντων-όπως του ΦΠΑ- περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο. Στη Βουλή ως ένα άρθρο και μάλιστα στα Αγγλικά.
  Με καταιγιστικούς ρυθμούς η Αθήνα ετοιμάζεται για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών, στην τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί στο ευρώ με μια βιώσιμη συμφωνία.
  Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ως νομοσχέδιο με ένα άρθρο το αγγλικό κείμενο με τα μέτρα που έχει προτείνει στους εταίρους, με στόχο να εγκριθεί από την ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος και έστειλε με email το ίδιο κείμενο στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι νέοι φόροι της κυβερνητικής πρότασης:
Νέα φορολογικά μέτρα –πέραν των όσων είχαν γίνει γνωστά από τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση- περιλαμβάνει η ανανεωμένη ελληνική πρόταση που εστάλη στους θεσμούς. Το αναλυτικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει:

1.      Επιβολή ΦΠΑ στις ασφάλειες που μέχρι σήμερα δεν επιβαλλόταν. Δεν διευκρινίζεται ο συντελεστής που θα υιοθετηθεί (πιθανότατα 23%) αλλά η επιβάρυνση θα είναι σημαντική για όσους έχουν δάνεια κατοικίας, υγείας ή ακόμη και ασφάλειες αυτοκινήτου.
2.      Αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Γίνεται λόγος για διαμόρφωση του συντελεστή στο 15% (από 12% που είναι σήμερα) στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33% σήμερα) στα εισοδήματα από 12000 ευρώ και πάνω.
3.      Αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 28% άμεσα με ενδεχόμενο ο συντελεστής να ανέβει στο 29% αν δεν βγει ο «λογαριασμός». Για τις επιχειρήσεις προβλέπει και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Για τους επαγγελματίες αυτό θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2017.
4.      Για τον ΦΠΑ προτείνεται αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6,5% στο 13% με ημερομηνία εφαρμογής από Οκτώβριο) στα εστιατόρια (από 13% στο 23%), στα περισσότερα είδη τροφίμων (από 13% στο 23%) και στα εισιτήρια (επίσης από 13% στο 23%). Για τα νησιά προτείνεται από τον Οκτώβριο να καταργηθεί η έκπτωση του 30%. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι το τέλος του 2016 αλλά η αρχή θα γίνει άμεσα (από Οκτώβριο) με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Υπάρχει αναφορά για αντισταθμιστικά μέτρα για τα φτωχότερα νοικοκυριά των νησιών.
5.      Στο κείμενο υπάρχει η κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών όπως επίσης και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, διακόπτεται η ευνοϊκή μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου
6.      Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τελικώς θα επιβληθεί στα σκάφη άνω των 5 μέτρων και όχι άνω των 10 μέτρων όπως αρχικά είχα προγραμματιστεί.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι στο κείμενο περιλαμβάνεται η προαναγγελία για νέο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, με νέες παρεμβάσεις κυρίως στη φορολογία εισοδήματος.
Στο κείμενο υπάρχουν ασαφή σημεία, όπως η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, αλλά δεν περιγράφεται το πώς θα γίνει αυτό.
Τι λέει το non paper της κυβέρνησης
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα 13σέλιδο κείμενο στα αγγλικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
Η διαδικασία στη Βουλή
Σύγχυση επικρατεί για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει μια ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και άλλη μια μέρα συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί η διαδικασία να συμπτυχθεί ούτως ώστε η ψηφοφορία στην ολομέλεια να γίνει το αργότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, πριν την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου να προβεί σε ενημέρωση της Βουλής  «για σημαίνον ζήτημα» βάσει του άρθρου 142α του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο δικαίωμα λόγου έχουν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται να προχωρήσουν αρκετές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών στο συνταξιοδοτικό και οι αυξήσεις φόρων, ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ακόμη και πριν επιτευχθεί μια τελική συμφωνία διάσωσης.
Στην δισέλιδη επιστολή ο κ Τσακαλώτος δηλώνει ότι η γρήγορη ψήφιση των μεταρρυθμίσεων αποσκοπεί στο να αποτελέσει «ένα πρώτο στοιχείο μιας άσκησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας».
Ο υπουργός οικονομικών αναφέρει επίσης: «Η πρότασή μας αποτελεί το όραμα το οποίο υπηρετεί τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης και να σεβαστούμε τους κανόνες της νομισματικής ένωσης μας. Ενα όραμα που υποστηρίζει αυτή τη δέσμευση με ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης»
Η επιστολή του έλληνα υπουργού αποτελεί συνημμένο μιας άλλης επιστολής υπογεγραμμένης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρει: «Με την πρόταση αυτή, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και θα τερματίζει την οικονομική κρίση». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η νέα πρόταση συντάχθηκε με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της γαλλικής κυβέρνησης. Οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι Βρυξέλλες και το Παρίσι προσπάθησαν με την ανάμειξή τους να ξεπεράσουν ένα ογκούμενο κύμα σκεπτικισμού και δυσπιστίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Παρά τη βοήθεια, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες δηλώνουν ότι η πρόταση ήταν ως επί το πλείστον έργο των Ελληνικών αρχών, κυρίως του Γιώργου Χουλιαράκη, προέδρου του ΣΟΕ, ο οποίος – όπως αναφέρει το δημοσίευμα - θεωρείται ευρέως ως πραγματιστής από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.
Η Κωνσταντοπούλου επί τρεισήμισι ώρες στο Μαξίμου
Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου όπου το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ακολούθως η πρόεδρο της Βουλής μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου επί τρεισήμισι ώρες συζητούσε με τον πρωθυπουργό τις λεπτομέρειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψήφισης του κειμένου από την ολομέλεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε καμία δήλωση.
Στις 8 το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος.
Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
Την πρόθεσή του να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου εγκρίθηκαν τα μέτρα κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης διαφώνησε με τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση.
Ο κ. Λαφαζάνης σε συνέχεια και της ομιλίας του σε συνέδριο το πρωί όπου δήλωσε ότι το ΟΧΙ δεν μπορεί να γίνει ΝΑΙ σε μνημονιακά κρεματόρια, εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του στην ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με την εντολή του λαού που υποστήριξε το ΟΧΙ σε ποσοστό 62%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις κατέθεσε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και την αναβολή στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζητούν οι δανειστές.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκαν αναλυτικά τα φορολογικά μέτρα καθώς η ανάγκη να υπάρχει δέσμευση από τους δανειστές για την διευθέτηση του χρέους.
Τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασαν φόβους για την σκληρή στάση που κρατά το Βερολίνο αλλά και ανησυχία για την πρόκληση...ατυχήματος από την πλευρά των κύκλων στις Βρυξέλλες που επιχειρούν να εμποδίσουν την συμφωνία
Είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως οι βουλευτές
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια είχαν ειδοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή για παν ενδεχόμενο.
Οι βουλευτές ζητούν να έχουν λόγο για τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν στην βουλή ενώ αντίστοιχα και στο κόμμα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν ζητήσει την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πρόταση μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και την ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του κόμματος από όλες τις τάσεις κάνουν λόγο για συμφωνία που λαμβάνει την θέση νέου Μνημονίου στο οποίο δεν μπορεί να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από την νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με ποσοστό 62%
Σόιμπλε σε Τσακαλώτο: ψηφίστε άμεσα ένα μέτρο, just do it 
Την ψήφιση μέτρων ως απόδειξη καλής πίστης είχε υποδείξει και  ο Β. Σόιμπλε στον Ευκλέιδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Τρίτης.
Είπε ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως ξέρει ότι πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τότε ο Β. Σόιμπλε αποκρίθηκε ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Just do it!»
Ο ίδιος πάντως ο  Σόιμπλε παρατήρησε ότι σήμερα είναι Πέμπτη, αλλά δε βλέπει να έχει γίνει κάτι τέτοιο κι ότι έχει επιφυλάξεις αν θα γίνει μέχρι την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: