Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Σήμερα αποφασίζει το Eurogroup για τη χρηματοδότηση-«γέφυρα»



Στις 11:00 το πρωί συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο που παρέδωσε το Euro Working Group για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον ESM, που είναι ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν «βλέπει λύση» για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Βρετανίας.
Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Παράλληλα, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στην Σύνοδο Κορυφής θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Έχει ήδη εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το γαλλικό κοινοβούλιο.
Για να διασφαλιστεί η γρήγορη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: