Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Στις 20 ψηφίζουμε, στις 21 αρχίζει η φοροκαταιγίδα

 
Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς και θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Οι «επτά πληγές» του Οκτωβρίου.
Πριν προλάβουν οι νέοι βουλευτές που θα αναδειχθούν από την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν τα πρώτα νομοσχέδια, οι πολίτες θα …μετράνε ήδη τα μετεκλογικά μέτρα που θα έχουν πέσει στις πλάτες τους. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς και θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Επτά μέτρα, θα υλοποιηθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα και θα ανατρέψουν άρδην τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ιδού ο μακρύς κατάλογος:
1. Από την 1η Οκτωβρίου οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει με απόφασή τους να κανονίσουν ποια νησιά θα υποστούν αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ και ποια όχι. Το κριτήριο, θα είναι το κατά κεφαλή εισόδημα. Ο νόμος δεν ορίζει πόσα νησιά θα πρέπει να υποστούν την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου και ποια μπορεί να γλιτώσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Οι νέοι υπουργοί λοιπόν είναι αυτοί που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, άλλους να τους καταδικάσουν σε ανατιμήσεις και άλλους να τους σώσουν έστω και για ένα 9μηνο
2. 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Το μόνο που εκκρεμεί είναι εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
3. Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η ΓΓΔΕ θα πρέπει να ετοιμάσει τις λίστες με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα με στόχο τα προσκλητήρια για την ασφάλιση να σταλούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Όσοι παραλάβουν τα ειδοποιητήρια, θα έχουν οκτώ ημέρες για να ασφαλιστούν αλλά θα επιβαρυνθούν και με 250 ευρώ παράβολο.
4. Ο νόμος ορίζει ότι οι διορθώσεις στον μηχανισμό των 100 δόσεων, θα πρέπει να γίνουν δύο μήνες από τη ψήφιση του νόμου δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, η δόση του Οκτωβρίου θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Εκκρεμεί ο καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα ορίζεται ποιος θα μπορεί να πληρώνει σε 100 δόσεις και ποιος θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει σε λιγότερες.
5. Η μεγάλη εκκρεμότητα του Οκτωβρίου, είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος ο νόμος αφήνει περιθώριο στην ΓΓΔΕ να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Όποτε όμως και να μάθουμε το πόσα θα πληρώσουμε, το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
6. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η επιδότηση θέρμανσης που θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, είτε θα είναι κουτσουρεμένη είτε θα περικοπεί εντελώς μέσα από τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων. Τα νοικοκυριά που θα χάσουν την επιδότηση, θα πληρώσουν ένα λίτρο έως και 35 λεπτά ακριβότερα.
7. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χάσουν και οι αγρότες καθώς το πετρέλαιο κίνησης θα είναι κατά 14 λεπτά το λίτρο ακριβότερο τουλάχιστον. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 68 λεπτά ανά λίτρο, θα φτάσει στα 200 λεπτά φέτος και στα 330 λεπτά από του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: