Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» είναι η κυρίαρχη εκτίμηση σε πολύ μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στην τροχιά της επόμενης μέρας, με το θέμα της ηγεσίας να είναι πλέον στο τραπέζι.
Ηδη η ΝΔ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό».
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» είναι η κυρίαρχη εκτίμηση σε πολύ μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
Στη Ν Δ. επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη μεγάλη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά των επτάμιση μονάδων και πλέον η συζήτηση επικεντρώνεται στο ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr είναι πολύ πιθανόν έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.
Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η ηρεμία στη Ν.Δ. και ήδη οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς τονίζουν ότι δεν πρέπει στην παρούσα φάση να αρχίσει μια εσωστρεφής συζήτηση που μόνο ζημιά θα κάνει στην παράταξη. «Χρειάζεται νηφαλιότητα» λένε και συνιστούν ψυχραιμία, μόνο που η σύστασή τους δεν βρίσκει αποδέκτες, αφού πολλοί πιστεύουν πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια, ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να είναι ένας 40χρονος και μάλιστα τονίζουν τα ονόματα των Γιώργου Παπανικολάου, δημάρχου Γλυφάδας και των Απόστολου Τζιτζικώστα και Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, αν και για τους δυο τελευταίους υπάρχει ασυμβίβαστο. Κάποιοι πιο προχωρημένοι έχουν αρχίσει να ρίχνουν στην πιάτσα, το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, ξαδέλφου του Κ. Καραμανλή, του πρώην Πρωθυπουργού.
Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες για τον στόχο των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη που ήδη ασκούν κριτική για την στρατηγική της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο, μη βάζοντας όμως στο κάδρο των ευθυνών τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
Μάλιστα, λέγεται ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ. το οποίο και σταδιακά θα αφομοιώσει τη Χρυσή Αυγή. Το ερώτημα όμως που τίθεται από αρκετούς είναι κατά πόσο μπορεί ο Μ. Βορίδης που θεωρείται ότι θα ηγηθεί, να φθάσει έως το τέλος και να κάνει το άλμα για το νέο κόμμα.
Οι βασικοί δελφίνοι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκος Δένδιας τηρούν στάση αναμονής, λένε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά κατ’ ιδίαν μιλάνε για την ανάγκη να αλλάξει σελίδα η Ν.Δ., ενώ ο έτερος δελφίνος Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέστη πολιτικό σοκ με την μη εκλογή του, εξέλιξη που τον θέτει εκ των πραγμάτων εκτός παιχνιδιού. Η πιο δραστήρια όμως είναι η Ντ. Μπακογιάννη που θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθεί για να πάρει, όπως λέγεται, την ευκαιρία που της ανήκει.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αποκλείει να διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία
Ο ίδιος ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν αποκλείει να διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία, αν και δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του. Οι στενοί του συνεργάτες ενισχύουν την εικόνα του λέγοντας πως το αποτέλεσμα οφείλεται στη σχέση του Βαγγέλης Μεϊμαράκη με τους πολίτες και η Ν.Δ. δεν διαλύθηκε, ούτε την τελείωσαν, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά αντίθετα έχει κοινωνική βάση.
Το μείζον όμως ζήτημα σε πρώτη φάση είναι η στάση της Ν.Δ. έναντι των μέτρων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Η κεντρική γραμμή όλων είναι να υπάρξει σκληρή αντιπολίτευση έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εδώ ανακύπτει το εξής ζήτημα: μια καταψήφιση μέτρων από τη Ν.Δ. ή η επιλογή της αποχής ενδέχεται να δημιουργήσει και πάλι πρόβλημα με το ΕΛΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: