Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι 8 παγίδες στον ΕΝΦΙΑ που αυξάνουν το φόρο

22-10-2015

Το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον υψηλότερο συντελεστή. Πολλοί πολίτες θα βρεθούν να πληρώνουν περισσότερα από όσα πρέπει.

oi-8-pagides-ston-enfia-pou-auksanoun-to-foro

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μην έχει αλλάξει από τα περσινά επίπεδα, αν και η δόση είναι φουσκωμένη κατά 20%, ωστόσο ένα πολύ απλό λάθος μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στον φόρο.

Το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον υψηλότερο συντελεστή και είναι έτσι χιλιάδες οι πολίτες που θα βρεθούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε.
  • Εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται, αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.
  • Στην περίπτωση που ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα, θα συμβαίνει το ίδιο. Αυτόματα υπολογίζεται ο φόρος βάζοντας το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
  • Για ένα οικόπεδο, εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί, αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.
  • Εάν στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο ο οποίος επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.
  • Στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ή έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή, το σύστημα επίσης υπολογίζει τον υψηλότερο φόρο.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

  • Έκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.
  • Έκπτωση 50% χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: