Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Δράση του Ειδικού Δ.Σ. Άμφισσας για την υποστήριξη της Υποψηφιότητας των Δελφών,ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

25-11-2015

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Δελφών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας ενημερώνει για τη δράση του σχετικά με την υποστήριξη της υποψηφιότητας των Δελφών, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Αναλυτικά η επιστολή: 

"ανταποκρινόμενοι στην από 09-11-2015 πρόσκλησή σας για υλοποίηση δράσεων από τα σχολεία της περιοχής μας με σκοπό τον εμπλουτισμό του φακέλου της υποψηφιότητας των Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, το σχολείο μας διοργάνωσε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας (ΕΦ.Α.ΦΩΚ.) και την εικαστικό κ. Βούλα Δασκαλοπούλου, μια δράση καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας.

Η πόλη των Δελφών, όπως και η κοντινή σε αυτούς, πόλη της Άμφισσας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας έχουν μακραίωνη, λαμπρή ιστορική πορεία από την προϊστορική ακόμα, εποχή και αποτελούν κοιτίδες στις οποίες άνθισε το Ελληνικό Πνεύμα και ο οικουμενικός Ελληνικός Πολιτισμός.  Τα σπουδαία και μοναδικής αισθητικής ευρήματα που εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία των Δελφών και της Άμφισσας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της πορείας  που  σφραγίζεται από τη δύναμη, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα της ανθρώπινης ψυχής.
Με αυτό το σκεπτικό, οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφθηκαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, που στεγάζεται στο υπέροχο και ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, όπου στις 15 Νοεμβρίου 1821 συνήλθε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας. Αφού παρατήρησαν και θαύμασαν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, οδηγήθηκαν στο εργαστήριο, όπου με την καθοδήγηση της κ. Δασκαλοπούλου, οι μικροί μαθητές μας έγιναν μικροί καλλιτέχνες, δημιουργώντας με πηλό τα δικά τους «ειδώλια» και αρχαιοελληνικά «προσωπεία».            Έπιασαν τον πηλό, αισθάνθηκαν την υφή του υγρού χώματος, τον μύρισαν, τον επεξεργάστηκαν με ενδιαφέρον και τέλος τον έπλασαν με τα χεράκια τους, όπως μπορούσε ο καθένας, Έτσι πέτυχαν τη μεταμόρφωση (METAMORΦOSIS)  της άψυχης και άμορφης μάζας σε απλές δημιουργίες τέχνης, που είχαν «έκφραση» και «κίνηση». Απλές, καθαρές φόρμες που καταδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και του νου να ξεπεράσει τα όποια «φυσικά» εμπόδια- αναπηρίες και να δημιουργήσει.
 Στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας «μίλησαν τα χέρια, η αφή, το βλέμμα, το χαμόγελο» των παιδιών, που μέσα από μια ιδιόμορφη-«μυστική» διαλεκτική σχέση με τα εκθέματα του μουσείου ήρθαν σε επαφή με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, του τόπου των Δελφών και εμπνεύστηκαν από αυτό.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΦΩΚ. κ. Αθανασία Ψάλτη που πρόθυμα έδωσε την άδεια να λάβει χώρα η συγκεκριμένη δράση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας. Επίσης ευχαριστούμε θερμά την αρχαιολόγο κ. Ανθούλα Τσαρούχα και τον κ. Φάνη Τσάκαλο, υπάλληλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας για την πολύτιμη συμπαράσταση και βοήθεια που μας προσέφεραν και βέβαια την κ. Βούλα Δασκαλοπούλου για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκλησή μας να μας συνδράμει στην υλοποίηση της δράσης."







Δεν υπάρχουν σχόλια: