Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Η Γερμανία αξιώνει από την Ελλάδα να πληρώσει και από πάνω 32 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

13-11-2015

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΙΑΥΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει και από πάνω την Τουρκία που σε αγαστή συνεργασία με τους δουλεμπόρους κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά με πρόσφυγες και μετανάστες. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να δώσει 32 εκατομμύρια ευρώ για να συνεισφέρει στο κοινό Ταμείο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι μετά από απαίτηση και πάλι του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας προκειμένου να δοθούν στην Τουρκία τα επόμενα δύο χρόνια 3 δισ. ευρώ.

Ποιος διασφαλίζει πώς η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα ακόμη και αν δοθούν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση είναι κανείς. Η Άγκυρα απλά θα υποχρεωθεί να διατηρήσει στα εδάφη της έναν αριθμό προσφύγων και μεταναστών αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς δεν θα συνεχίσει να βάζει σε φουσκωτά ανθρώπους και να τους πνίγει στο Αιγαίο.
Σε αυτή την περίπτωση δύο είναι τα ενδεχόμενα που θα εξετάσει στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή να παραμένουν στην Ελλάδα όσοι περνάνε από την Τουρκία για να μην προωθούνται προς το βορρά ή να γίνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και στα δύο ενδεχόμενα η Ελλάδα θα έχει υποστεί μία ακόμη σοβαρή ήταν με συνέπειες για τα εθνικά της συμφέροντα.
Η ελληνική κυβέρνηση εκεί που πίστευε πώς μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ζήτημα για τη χαλάρωση της λιτότητας ή να κερδίσει κάτι σε σχέση με αυτά που αξιώνουν οι δανειστές, όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά οι Γερμανοί κάνουν ένα ακόμη βήμα προκειμένου να βάλουν την Τουρκία στο Αιγαίο με ότι αυτό συνεπάγεται. Εκεί λοιπόν που μας χρωστάνε μας παίρνουν και το βόδι...
Όπως προέκυψε λοιπόν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα (απ όπου και τα γελάκια μεταξύ Α. Τσίπρα και Α. Μέρκελ) δημιουργείται ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 3 δισ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για την μεταναστευτική κρίση. Το ποσό αυτό θα συγκεντρωθεί από τις 28 χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με τα εθνικά τους εισοδήματα. Στην Ελλάδα αναλογούν λοιπόν 32 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα έχει γίνει ήδη δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για οργάνωση Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου. Η Ε.Ε. ανοίγει δηλαδή την πόρτα στον Ερντογάν προκειμένου να θέσει και νέες αξιώσεις με πρόσχημα το προσφυγικό.
Έχουν ήδη υποκύψει στην οικονομική βοήθεια για να συμβάλει στην ανάσχεση των ροών, στην επιτάχυνση της επανέναρξης των συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. και στην απλοποίηση των διαδικασιών για να δίνεται ευκολότερα βίζα της ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους.
Με λίγα λόγια τα δίνουν όλα στην Τουρκία χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως εγγύηση, αφού η Άγκυρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικαλεστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της ή νέα κύματα μεταναστών τα οποία δεν μπορεί... να διαχειριστεί. Οπότε θα τους στέλνει στην Ελλάδα, όταν οι άλλες Ευρωπαικές χώρες υψώνουν τείχη.
Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να στέλνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φθάσουν στο έδαφός της, ανατρέποντας την προηγούμενη πολιτική της που προέβλεπε ότι όποιος Σύρος ζητούσε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία θα του επιτρεπόταν να μείνει.
Τον Αύγουστο το Βερολίνο είχε αποφασίσει να μην επιβάλει τους όρους της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ στους Σύρους πρόσφυγες, αυτό όμως σταμάτησε να ισχύει από την Τρίτη - το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο οι αφίξεις προσφύγων στη χώρα έφθασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 181.000. Μόλις τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία πρέπει να διαλαλήσει σε όλο τον κόσμο ότι φθάνει στο όριό της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.
Αν όμως η Γερμανία θέλει να στείλει αλλού όσους δικαιούνται άσυλο, το ερώτημα είναι πού, αφού οι χώρες της ΕΕ δηλώνουν αδυναμία να δεχθούν ακόμα και όσους ήδη έχει συμφωνηθεί. Πρώτος από όλους ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Δουβλίνο ΙΙ είναι νεκρό» και τόνισε: «Η Ουγγαρία δεν θα δεχθεί ούτε έναν Σύρο από χώρα της Δυτικής Ευρώπης».
Με λίγα λόγια, όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και θα πληρώνουμε και θα μας στέλνουν οι Τούρκοι αυτούς που θέλουν, προωθώντας τις επιδιώξεις τους στο Αιγαίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: