Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μικροί – Μοιραίοι – Άβουλοι… διακομματικά αντάμα.

10-11-2015

[ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 6-11-2015]

ΦΩΚΙΔΑ: Με παρελθόν, παρόν, με μέλλον…;;!!


Στα τριανταπέντε χρόνια καταγραφής, πληροφόρησης, κριτικής και προτάσεων αναφορικά με τα κοινά ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν την Φωκίδα, καθώς και τις αγωνίες και τα προβλήματα των κατοίκων της που σήμερα είναι εντονότερα από ποτέ. Κοινή διαπίστωση τόσο της εφημερίδας μας αλλά και των πιστών, αυξανόμενων αναγνωστών μας, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ο σεβασμός στους θεσμούς, στις υπηρεσίες, ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων και των καταγγελλομένων, η επώνυμη και τεκμηριωμένη αρθρογραφία μας καθώς και ο καυστικός-χιουμοριστικός σχολιασμός των ανομίων τοπικών αρχών και παραγόντων.

Σ’ αυτά λοιπόν τα χρόνια, δυστυχώς πάρα την πίεση που ασκούμε δημοσιογραφικά, παρά τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καιρών, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν οι κατά καιρούς άρχοντες και αρχές, αλλά παρατηρήθηκε παγιωμένη και παγωμένη διαδικασία, που εξελίσσεται σε αρνητικό τελικά απολογισμό για την Φωκίδα. Ατέρμονες υποσχέσεις, ατέρμονες μελέτες, εγκαταλελειμμένα και ημιτελή έργα, καθώς και απουσία σταθερού και ενιαίου σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής.
Πέραν κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, είναι φανερό ότι τελικά ενισχύει και ενδυναμώνει την απραξία και την ατολμία των εκάστοτε αιρετών μας, η συνεχής υπενθύμιση και επίκληση των προβλημάτων της Φωκίδας.
Δεν συγκινείται και δεν ενεργοποιείται τελικά κανείς. «Μούχλιασαν και σκούριασαν» έργα: Μαρίνα Ιτέας, Λίμνη Μόρνου, Ανταποδοτικά Φυσικών Πόρων, Χωροταξικό, Γηροκομείο Άμφισσας, Κληροδοτήματα, εγκατάλειψη των ορεινών χωριών, Κάστρο Άμφισσας, Συνδετήριοι δρόμοι Άμφισσας-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, Λαμία- Άμφισσα-Ιτέα-Ναύπακτος, Προστασία Κορινθιακού Κόλπου, Προστασία Δασών Εθνικών Δρυμών, η ΖΟΕ…Δελφών, Βιολογικοί Φωκίδας, Νοσοκομείο Άμφισσας που  ασθενεί από το 2009 και συνεχίζει, Επεξεργασία Ελιάς και Ελαιόλαδου, Βιολογικός Φυλακών Μαλανδρίνου. Παρά τις παρενθέσεις με ειδικά προγράμματα ενίσχυσης που δόθηκαν, δεν υπήρξε γενικευμένη ευημερία και ευμάρεια, παρά μόνο άκρατος πλουτισμός ορισμένων επιτήδειων ως είθισται να λέγεται.
Εκτιμούμε ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα και δε γίνουν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις, θα έχουμε αμφισβήτηση ή απώλεια της υποστάσεως του Νομού.
Εμείς με την μικρή πείρα του παρελθόντος και με τα δεδομένα του παρόντος, βλέπουμε «τα μακρά τείχη» εξουσίας, που όταν χτίζονται δεν ακούγονται «ποτέ κρότον κτιστών και ήχον ανεπαίσθητον» έχοντας τη συνείδηση ότι καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες της παραπλανητικής και αποπροσανατολιστικής τακτικής και της δικής μας αμοραλιστικής συμπεριφοράς μέσω των επιλογών μας.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τα ευρύτερα δεδομένα,  αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παιχνίδια, με την ανοχή του κόσμου.
Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις και οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες και αντίστοιχες των καιρών μα και των χρόνιων υποσχέσεων.
Κανείς δεν είναι άγνωστος και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι ηθική.
Απαξίωση πολιτών – απαξίωση αιρετών – απαξίωση του Νομού Φωκίδας.
Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όπως αντίστοιχα και το μέγεθος της κριτικής θα είναι μεγάλο, της αποδοκιμασίας ή της επιδοκιμασίας προς τα πρόσωπα.
Εμείς τους γνωρίζουμε καλά και εκτιμούμε ότι μπορούν να αντιληφθούν –αν προσπαθήσουν- και την κρισιμότητα των καιρών και την αναμονή των πολιτών.
Ο χρόνος που έρχεται θα δείξει, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας σε ποιο δρόμο πορευόμαστε, με τα πρόσωπα αυτά που επιλέγησαν να πορευτούν και να υπηρετήσουν τους θεσμούς.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός. Τότε θα έχουν και τη στήριξή μας και τη συνεργασία μας. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας αλλά σε ποσοστιαία εκτίμηση, βαραίνουν πλειοψηφικά όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις μορφές.
Όσο για τους πολίτες, να ξέρουν ότι ο πεσιμισμός και η αδιαφορία των κατοίκων της Φωκίδας, καθιστούν εύκολη την «άλωση» και τον «αφανισμό» μας.                               
                                                                                    «Φ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: